Veranderingen

Introductie door Marsha

Voor veel mensen is verandering lastig: het roept weerstand op. Dit kan soms al met kleine zaken zijn. Tijdens en na een scheiding verandert er vaak veel in een keer. Ook voor mij veranderde er als kind veel na de scheiding. Mijn vader vertrok bijvoorbeeld voor bijna 2 jaar naar het buitenland. Toen ik acht jaar was, en ik bij mijn vader ging wonen, hebben mijn ouders mij en mijn zussen niet op de hoogte gesteld dat er veel veranderingen op komst waren. Een ander huis was een ding, maar een andere geur, andere kamer, met andere regels, een andere school en de komst van mijn stiefmoeder, dat waren veel veranderingen in een keer. Ik ging zonder aankondiging of afscheid naar een andere school, ging van mijn moeder bij mijn vader wonen, samen met mijn nieuwe stiefmoeder. Ik werd regelmatig wakker en wist dan niet in welk huis ik nou was. Wat je weleens op een vakantieadres kunt hebben.

Onze ervaringsdeskundige jongeren geven aan dat veranderingen op verschillende niveaus ingewikkeld kunnen zijn. Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid, overzicht en uiteraard begrip. Blijf benoemen wat hetzelfde blijft en ook wat er gaat veranderen. En blijf vragen stellen hoe je kind de veranderingen ervaart, dan geef je je kind de ruimte om zich te uiten.

Het doel van deze module is om te leren wat praktische veranderingen voor impact kunnen hebben op het gevoel van zekerheid voor je kind. Tot 10 tellen als het Franse lesboek toch in het andere huis blijkt te liggen zal vaker dan eens van je gevraagd worden. Ik sta je bij met tools, tips en trucjes om de veranderingen vorm te geven. Dit doen we door de verschillende stappen rondom veranderingen met je te delen, waarna je hiermee aan de slag kunt om deze te laten aansluiten op je eigen thuissituatie. In een filmpje vertellen verschillende kinderen over hun ervaring met veranderingen tijdens de scheiding en de impact hiervan. En we hebben een filmpje waarin Pieter zijn eigen verhaal deelt.

Tip: maak tijdens het bekijken van het filmpje aantekeningen van de tips die voor jou nu het meest belangrijk zijn
Omslag-Pinedo-Vollinga-3D-pers

Meer lezen

Lees meer over veranderingen in hoofdstuk 2 van het boek 'Aan alle gescheiden ouders' van Marsha Pinedo en Petra Vollinga.

"De ouders zijn degenen die beslissingen en keuzes maken."
Marsha Pinedo

Klaar? Klik op afronden en je gaat direct door naar de volgende paragraaf

Afronden  Terug naar het overzicht