"Laten we eerlijk zijn: jullie blijven in een huis. Wij moeten steeds heen en weer. "
Annemarie, 17

Veranderingen

Emotioneel omgaan met veranderingen

Naar schatting heeft 20 procent van de kinderen met gescheiden ouders (tijdelijk) geen contact meer met één van de ouders. Dit kan verschillende oorzaken hebben, voor het kind is het echter heel schrijnend. Het is voor jou als ouder dan ook de uitdaging om naast je eigen emoties alert te blijven op de emoties van je kind. Wat zegt je kind als het terugkomt van zijn vader of moeder? Hoe is de energie van je kind? Soms heb je de neiging om uit liefde te zeggen dat je je kind mist, dit kan echter ook een schuldgevoel bij je kind oproepen.

Belangrijk is ook dat jij als ouder kijkt wat jij nodig hebt om op de been te blijven. Zorg dat je je gevoelens kan delen met een goede vriend zodat je jouw gevoelens niet bij kinderen neerlegt. Spreek vertrouwen uit dat het goed komt en dat jullie dit aankunnen, ook al ziet je kind dat je af en toe emotioneel kan zijn. Zo heeft een kind niet het gevoel voor jou te moeten zorgen maar dat je voor jezelf kan zorgen.

Aan nieuwe dingen moet je als kind wennen. Als je kind naar een nieuwe school moet, vraagt het van het kind om nieuwe vriendjes en vriendinnetjes te maken. Een nieuwe kamer in een nieuw huis met nieuwe geluiden waar je kind wellicht nog niet zo gemakkelijk in slaap valt. Voor je kind kan het voelen alsof hij of zij de enige is die dit meemaakt. Praten over alle veranderingen met iemand die herkent hoe dit voelt, kan je kind met een Online-Buddy.

Mijn advies is om te benoemen dat het anders is, vragen te stellen over hoe je kind de veranderingen ervaart en begripvol te reageren.

 

Tip: Laat je kind inspraak hebben op de inrichting van het nieuwe huis. Zo kun je je kind laten kiezen welke kleur muur er in de nieuwe slaapkamer moet komen.

Tot slot

Gun jezelf de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Er is veel gebeurd en het kan voelen alsof je in een achtbaan zit. Je kunt altijd hulp inschakelen bij de praktische zaken of juist bij de emotionele zaken. Het is logisch dat je soms niet zeker weet of je het goede aan het doen bent, of dat er stoom uit je oren komt als je kind weer de oplader in het andere huis is vergeten of dat je je kind mist als die bij de ander is. Het kost tijd om te wennen, voor de kinderen maar ook zeker voor jou!

pinedo-werkboek-hoofdstuk-2

Opdracht

Je bent al goed op weg! Ga vandaag aan de slag met opdracht 4 en 5 van dit hoofdstuk.

Veel succes!

Ps. Mocht je de opdrachten nog niet hebben gedownload, geen nood, klik hier!

Klaar? Klik op afronden en je gaat direct door naar de volgende paragraaf

Afronden  Terug naar het overzicht