"Je wilt elkaar wel weer gewoon terug terugzien."
Aylena, 7

Rechten

Ook al is het niet wettelijk verplicht

In het geval van scheiden en het opstellen van een ouderschapsplan, moet je echt jezelf motiveren om je rol als ouder voorop te stellen. Ga na welke afspraken met je mede-ouder voor jou steeds spanning opleveren. Verhelder vanuit welke rol deze spanning ontstaat. Twee voorbeelden:

  • Je wilt dat je kind om 20.00 uur in bed ligt omdat het anders morgen niet uitgerust naar school gaat. Je mede-ouder is het niet met je eens, hij/zij vindt 22.00 uur een geschikte bedtijd. Dit is een conflict dat ontstaat vanuit jullie rol als ouders.
  • Je wilt niet dat de nieuwe partner van je ex meegaat naar de zwemwedstrijd van je kind. Is dit omdat jij er moeite mee hebt, wat heel aannemelijk is, of heeft je kind aangegeven dit liever alleen met zijn ouders te willen vieren? Als jouw gevoelens de oorzaak zijn van de spanning, ontstaan deze dus vanuit je ex-partnerrol.

Ga voor jezelf eens na wat voor een advocaat of mediator jij hebt. Gaat deze voor jouw belang? Of jullie gezamenlijk belang, namelijk het welzijn van je kind? Noemt de mediator of advocaat jouw kind in gesprekken? Probeert hij/zij te overleggen met de advocaat van je mede-ouder?

Als je moet constateren dat jouw advocaat ‘voor de zaak’ gaat, of voor jouw belang, overweeg dan om een andere advocaat te nemen die jou kan helpen om je kind centraal te blijven stellen. Vaak wordt er misbruik gemaakt van de term: ‘In het belang van het kind’. En wordt deze term een wapen in de strijd. Weet dat jouw kind maar één belang heeft en dat is dat jullie de dingen als ouders goed voor hem of haar regelen zonder strijd.

Tip: het kan soms lastig te onderscheiden zijn of weerstand uit je rol als ex-partner of je rol als ouder komt. Benoem jouw ex-partner hardop als vader/moeder van je kind. ‘Dit is …. en dat is de vader/moeder van mijn kind’.
pinedo-werkboek-hoofdstuk-6

 

Opdracht

Je bent al goed op weg! Ga vandaag aan de slag met opdracht 1 van dit hoofdstuk.

Veel succes!

Ps. Mocht je de opdrachten nog niet hebben gedownload, geen nood, klik hier!

Klaar? Klik op afronden en je gaat direct door naar de volgende paragraaf

Afronden  Terug naar het overzicht