"Ik weet nog dat hij weg was, en ik hem toen een half jaar niet heb gezien."
Eva, 15

Rechten

Als het toch niet lukt

Soms zijn er dingen waar je echt niet uitkomt. Dan is het wellicht verstandiger om de beslissingen over te laten aan de rechter. Zo schep je duidelijkheid voor alle partijen. Leg dit ook uit aan je kind. Bijvoorbeeld door het volgende te zeggen: "Zoals je weet proberen papa en mama al een tijdje om de scheiding te regelen. Dat is ons jammer genoeg nog niet gelukt. Wij komen er samen niet uit. Omdat we het toch belangrijk vinden om hier als gezin dingen over af te spreken, gaan we de rechter vragen om een besluit te nemen. Dan is er daarna duidelijkheid voor ons allemaal."
Mark Tuitert, ambassadeur van Villa Pinedo, heeft als kind veel meegemaakt tijdens en na de scheiding van zijn ouders. Ook in de Rechtbank heeft hij destijds ervaring opgedaan. In deze video doet hij een oproep aan ouders om een scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen voor kinderen.

Andere hulp

Wist je dat er ook belangenbehartigers voor het kind zijn? Dat zijn Kindbehartigers. Een Kindbehartiger is er speciaal voor kinderen in scheidingssituaties (alle leeftijden), zowel tijdens de scheiding, als jaren erna. Een Kindbehartiger kan rechtstreeks worden ingeschakeld of via de Beroepsorganisatie Kindbehartiger. De Kindbehartiger staat naast het kind, geeft uitleg en informatie en helpt om de stem van het kind te vertalen naar ouders en indien nodig ook naar de rechter. Ook kan je kind steun krijgen van een Buddy. Een Buddy is een jongere (18-26 jaar) met gescheiden ouders die in de Villa Pinedo - Buddy App steun en advies geeft op basis van de eigen ervaringen met de scheiding. Een Buddy biedt kinderen een luisterend oor.

Naast hulp bij de scheiding voor jullie als ouders, kun je ook hulp inroepen voor de ex-partner vraagstukken. Vraag een goede vriend of vriendin hoe je om kunt gaan met de spanning die veroorzaakt wordt vanuit je rol als ex-partner. Voel je deze spanningen dagelijks? Zoek dan professionele hulp bij een therapeut of coach. Hulp vragen is geen zwakte maar een kracht. Net als in het vliegtuig moet je eerst zelf je zuurstofmasker opzetten en dan je kind helpen.

Tip: als je je betrapt op gevoelens of gedachten met termen als ‘falen’ of ‘mislukken’, is het fijn als je mild voor jezelf kunt zijn. Probeer dan tegen jezelf te praten zoals een goede vriend dat zou doen. ‘Je faalt niet, je roept hulp in en dat is juist een teken van kracht’.

Tot slot

De ervaring leert dat er tijdens een scheiding veel oude pijn naar boven komt, maar het soms ook troebel wordt wat nou echt juist is om te beslissen voor je kind. Een opa en oma die uit het leven worden gebannen, gedoe over zakgeld of het kopen van nieuwe kleren, een broertje of zusje dat bij de ander gaat wonen. Al met al veel stress voor je kind. Ik zou je willen adviseren om je gevoel te leren volgen en beslissingen te nemen met gevoel voor je kind. Vanuit je papa of mama rol en niet vanuit de ex-partner rol. Zijn opa en oma echt zo een slechte invloed of vind je de gedachte aan dat het de ouders van je ex-partner zijn lastig?

Ik snap dat dit soms verwarrend kan zijn en een scheiding is altijd per gezin verschillend. Wat iedereen deelt is dat je het beste wil voor je kind. Als je dat scherp hebt dan vind je vast ruimte in je gevoel om de opa en oma toe te blijven laten en geldzaken juist uit te bannen voor je kind.

Raadpleeg ook eens het Forum als je met vragen blijft zitten. Hier lees je 1676 vragen van ouders die allemaal beantwoord zijn door kinderen en jongeren met gescheiden ouders.

pinedo-werkboek-hoofdstuk-6

Opdracht

Je bent al goed op weg! Ga vandaag aan de slag met opdracht 2 en 3 van dit hoofdstuk.

Veel succes!

Ps. Mocht je de opdrachten nog niet hebben gedownload, geen nood, klik hier!

Klaar? Klik op afronden en je gaat direct door naar de volgende paragraaf

Afronden  Terug naar het overzicht