"Hij drong zijn vaderrol niet op. Dat kwam vanuit ons zelf."
Pim, 22

Nieuwe partners

Welke rol

Disney heeft flink wat imagoschade toegebracht aan het concept ‘stiefmoeder’. Naast een relatie met jou, komt hij of zij een systeem binnen en een plaats creëren voor de stiefouder heeft tijd nodig. Om er toch een sprookje van te maken, hebben kinderen en jongeren waardevolle tips voor je nieuwe liefde.

Tip: houd ook rekening met je mede-ouder, zodat jullie de rust tussen jullie kunnen bewaren. Dat jij verliefd bent mag immers niet in de weg staan van het geluk van je kind.

Tips van kinderen

  • Je wordt in principe nooit mijn vader of moeder, maar we kunnen wel een andere mooie band krijgen!
  • Volgens ons kan je opvoeden beter aan mijn ouders overlaten. Natuurlijk, als ik te ver ga en er zijn geen ouders in de buurt, dan is het ook wel logisch dat je er iets van zegt. Maar als je zegt dat ik mijn bord leeg moet eten, voelt dat heel gek.
  • Het is fijn als je je niet bemoeit met kleine ruzies tussen mij en mijn vader of moeder. Ruzie maken hoort er soms bij. Mag ik je hulp wel vragen als ik dat nodig heb?
  • Zou je het duidelijk willen zeggen als je iets voor mij doet en je iets terugverwacht?
  • Doe alleen dingen met mij als je het zelf leuk vindt om te doen. Wil je daar eerlijk over zijn? Ik voel het namelijk als je er eigenlijk geen zin in hebt.
  • Kun je je soms proberen te verplaatsen in mijn positie? Misschien snap je dan beter waarom ik me gedraag zoals ik me gedraag.
  • Meng je niet in de omgangsregeling. Dat is iets tussen mijn ouders en mij.
  • Als je merkt dat mijn moeder of vader opeens strenger is omdat jij erbij bent, wil je hem of haar dan corrigeren? We snappen het echt niet als er opeens andere regels gelden. Misschien kunnen we ooit samen nieuwe regels verzinnen, maar niet op dag 1.
  • Praat niet slecht over de andere ouder. Dat doe ik liever zelf 😉 En als ik dat doe, zie het dan als een compliment, want dan lucht ik mijn hart bij jou. Maar dan nog: wil je naar me luisteren en niet mee klagen?
  • Wees duidelijk, open en eerlijk. Dan kan ik je gaan vertrouwen en het voorkomt een hoop misverstanden.

Tot slot

De liefde is het mooiste wat er is. Ik gun het iedereen om liefde te ervaren. Realiseer je dat een stiefouder een hele belangrijke plek kan innemen en sommige stiefouders nemen echt de ouderrol in. De timing voor de introductie is heel belangrijk. Ik heb hier voor geen getal voor je. Vertrouw je eigen gevoel op dit vlak. Als je twijfelt stel jezelf dan de volgende vragen: Is dit goed voor mij? Is dit goed voor mijn kind? Als het twee keer overtuigt ‘JA!’ is, doe het.

Raadpleeg een coach of Het Stiefplan als je merkt dat er grote uitdagingen zijn. Zij oordelen niet en helpen je graag op weg met hun kennis en ervaring op dit vlak. Aangezien 60% van de stiefgezinnen ook weer uit elkaar gaat, geef dan de ruimte (als je kind daar behoefte aan heeft) om contact te houden met de ex-stiefouder.

 

pinedo-werkboek-hoofdstuk-5

Opdracht

Je bent al goed op weg! Ga vandaag aan de slag met opdracht 2 en 3 van dit hoofdstuk.

Veel succes!

Ps. Mocht je de opdrachten nog niet hebben gedownload, geen nood, klik hier!

Klaar? Klik op afronden en je gaat direct door naar de volgende paragraaf

Afronden  Terug naar het overzicht