"Lief zijn is alles wat je hoeft te doen om ons jou te laten vertrouwen."
Juul, 20

Nieuwe partners

Je kind is niet verliefd

Een nieuwe liefde na een scheiding: blijheid, vlinders, genegenheid. Voor jouw ex-partner en je kind kan dit anders zijn. Veel gehoorde weerstand zit hem vaak in de timing of in het feit dat de ex-partner geen nieuwe liefde heeft. Het is daarom goed om te beseffen dat jij verliefd bent, maar jouw gezin niet. Mijn advies is om eerst jouw mede-ouder op de hoogte stellen als je hem of haar aan de kinderen wil gaan voorstellen. Er komt immers een nieuw persoon in het leven van jullie beiden kind.

Maak met je mede-ouder afspraken over het voorstellen van je partner aan jullie kind en hoe het daarna zal verlopen. Zo is je mede-ouder ook voorbereid op vragen.

Mogelijke reacties van je kind op de aankondiging van dat je een nieuwe liefde hebt:

  • Blij, omdat je niet meer alleen bent
  • Bang, om papa of mama te verliezen
  • Onzeker, omdat er veranderingen gaan komen
  • Jaloers, omdat de aandacht nu verdeeld gaat worden
  • Verdrietig, omdat papa en mama nu echt niet meer bij elkaar gaan komen
  • Boos, omdat alles anders wordt
  • Wantrouwend, omdat ze jouw nieuwe partner niet kennen
  • Minder bezorgd, omdat papa of mama nu niet meer alleen is
  • Bezorgd, omdat de andere ouder wel alleen is
  • Opgelucht, omdat papa of mama niet meer zo somber of verdrietig is

 

Tip: Het is goed om niet met een verliefde maar wel met een realistische bril naar je nieuwe liefde te gaan kijken, voordat je besluit de relatie wereldkundig te maken. Met zekerheid zeggen dat je nieuwe relatie blijft bestaan kun je nooit, dat je dat uitspreekt vraagt niemand van je. Maar denk er wel goed over na wanneer je je nieuwe partner voorstelt aan je kind.

Aan alle nieuwe partners van gescheiden ouders

Open brief

In deze open brief staat wat veel kinderen van gescheiden ouders voelen als één van hun ouders een nieuwe partner krijgt. Je kunt de brief aan je nieuwe partner geven, of de brief samen met je kind en nieuwe partner doornemen en er over praten.

Een brief, speciaal voor jou. Omdat je een rol speelt in ons leven, soms best een grote. Alles wat veilig en vertrouwd was, is door de scheiding ineens anders. En nu zijn papa en mama weer verliefd, alleen niet meer op elkaar. Aan dat idee moeten we vaak even wennen. Daarom hebben we voor jou opgeschreven hoe je het wat makkelijker kunt maken voor ons. En daarmee ook voor jezelf. Want we snappen best dat het voor jou ook heel wat is: ons, die je er gratis bij krijgt.

Download de brief hier.

pinedo-werkboek-hoofdstuk-5

Opdrachten

Hier kan je de opdrachten downloaden die je helpen bij dit hoofdstuk. Probeer vandaag opdracht 1 te maken.

Veel succes!

Klaar? Klik op afronden en je gaat direct door naar de volgende paragraaf

Afronden  Terug naar het overzicht