"Ik weet wel dat het stiefmoeder heet, maar dat klinkt niet leuk. Alsof ze een heks is en ze is lief."
Iris, 6

Nieuwe partners

Elkaar leren kennen

Totdat je het nieuws brengt zit je lekker samen in de verliefde bubbel. Zodra de mede-ouder en je kind weten van de relatie, krijgt jouw lief een rol in jouw gezin. En jij wellicht in dat van hem of haar. Het is goed om een paar duidelijke afspraken te maken.

  • Dit wil ik echt benadrukken: Alleen een ouder corrigeert voorlopig jouw kind, jouw nieuwe liefde niet.
  • Social media zijn openbaar en toegankelijk voor veel van jouw bekenden en van die van je kind. Kies er bewust voor wat je daar laat zien, hoe vaak en wat je erbij schrijft. Jouw kind zit daar misschien helemaal niet op te wachten en kan hiermee in een loyaliteitsconflict terecht komen.
  • Je kunt niet verwachten dat je kind (direct) erkenning geeft aan de stiefouder. Geef zelf die erkenning aan je nieuwe partner, want stiefouder zijn is vaak geen dankbare rol.
  • Hoe noem je een stiefouder? Mijn voorstel is om de nieuwe partner gewoon bij de voornaam te noemen. Een kind heeft 1 papa en 1 mama, dus vraag niet aan je kind om jouw nieuwe partner ‘papa’ of ‘mama’ te noemen. Tenzij het initiatief vanuit het kind komt.
  • Doe regelmatig iets alleen met je kind zonder je nieuwe partner erbij.
  • Maak tijd voor je nieuwe partner en praat met elkaar over jullie verwachtingen, behoeften en gevoelens. Investeer in je relatie. Het is de brandstof van je nieuwe gezin.

Tip: je kind heeft meer door dan je denkt. Als jouw kind regelmatig gebruik maakt van jouw telefoon of tablet, zorg dan dat hier geen opwindende gesprekken tussen jou en je nieuwe lief te vinden zijn. 
Klaar? Klik op afronden en je gaat direct door naar de volgende paragraaf

Afronden  Terug naar het overzicht