"Hoe relaxed zou het zijn als ik met mijn moeder gewoon over mijn vader zou kunnen praten. Hij heeft mij niet bedrogen."
Senna, 16

Loyaliteit

Verantwoordelijkheid als ouders

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: naast exen blijven jullie ouders. Dit betekent niet dat iemand van je verwacht een perfect mens te zijn. Mocht het toch tot een conflict komen waar de kinderen bij zijn, maak het dan ook weer goed waar de kinderen bij zijn. Wees je bewust van de waarde van het goedmaken waar de kinderen bij zijn. Wellicht een grote uitdaging en tegelijkertijd een groot cadeau en voorbeeld voor je kind.

Voor je kind is het belangrijk dat jullie de verantwoordelijkheid voor het ouderschap blijven nemen. Er kan een conflict zijn over geld of omdat je ex-partner je heeft verlaten. Ik raad je af om het hierover te hebben met je ex-partner of vrienden in het bijzijn van je kind: het blijft immers de vader of moeder van je kind. Kleine potjes hebben grote oren.

Loyaliteit kan ver gaan en is misschien niet altijd te begrijpen. Ook al heeft of doet een ouder nare dingen, dan kan een kind toch loyaal blijven. Bijvoorbeeld als een ouder continu afspraken voor het weekend afzegt, dan kan het kind nog steeds hoop houden en loyaal blijven. Als jij verdrietig bent hierover of over de scheiding in het algemeen, deel dit dan in eerste instantie met een vriend.

Uiteraard mag jouw kind ook zien dat jij verdrietig bent. Wees er wel alert op dat je kind zich schuldig of verantwoordelijk kan gaan voelen voor jou en het lastig kan vinden om dan bijvoorbeeld weg te gaan naar de ander. Het is voor je kind fijn om te benoemen dat ze niet verantwoordelijk zijn en dat jij uitstekend voor jezelf kunt zorgen. Zo voorkom je een innerlijke strijd voor papa of mama.

Praat niet negatief over de andere ouder. Bedenk dat je kind de enige is die dit mag doen en dan nog steeds is een neutrale reactie van jou het beste antwoord. Hoe moeilijk het ook is.

Tip: Dankbaarheid kan woede en frustratie wegnemen. Begin of eindig de dag door samen met je kind 3 zaken te noemen waar je dankbaar voor bent. ‘De zon schijnt’, ‘Het is bijna vakantie’ het mag van alles zijn!
Contactverlies

Er is uit verschillend wetenschappelijk onderzoek gebleken dat negatief uiten over de ex-partner ernstige gevolgen kan hebben voor het kind. Uit ervaring weet ik hoe erg je door je ouders beïnvloed kan worden. Graag deel ik met je wat voor effect dit kan hebben op je kind op de speciale pagina over Contactverlies door ouderverstoting.

Klaar? Klik op afronden en je gaat direct door naar de volgende paragraaf

Afronden  Terug naar het overzicht