"Ik had graag gezien dat mijn vader soms zijn boosheid opzij had gezet."

Juul, 20

Loyaliteit

Positief denken trainen

Gedurende een scheiding kan er een storm aan gedachten door je hoofd gaan. Emoties, herinneringen, onzekerheden, gevoelens en wensen. Dit mag er allemaal zijn, verzet zal op langere termijn alleen nog maar meer gedoe opleveren. Het is wel goed om je bewust te zijn van negatieve gevoelens naar je ex-partner. 90% van onze communicatie is non-verbaal en gebeurt vaak onbewust. Tel al deze zaken bij elkaar op en voor je het weet vraag je met een enorme frons, een diepe zucht en rollende ogen aan je kind hoe het was bij je ex-partner. Je kind zal dit opvallen en jou proberen gerust te stellen of compenseren.

Train jezelf om ruimte te maken voor positieve gedachten over je ex-partner door steeds te bedenken dat jouw ex-partner de vader of moeder van je kind is. Dit kan een enorme uitdaging zijn. Maar gedachten kan je ombuigen. Op die manier kun je nieuwe gewoontes aanleren, wat veel oefening vraagt. Een motivatie voor jezelf kan zijn dat negatieve gedachten een vergiftigende werking op jezelf kunnen hebben. Ze leggen druk op lichaamsprocessen, wat kan leiden tot allerlei lichamelijke problemen zoals hartproblemen, geheugenverlies en verstoring van de spijsvertering. Bedenk dat je de omstandigheden niet onder controle hebt, maar wel de manier waarop je er mee omgaat.

 Tip: Bedenk als je een negatieve gedachte ten aanzien van je ex-partner voelt aankomen, wat je kind voor positiefs uit de relatie met deze mede-ouder haalt. Bijvoorbeeld: ‘Hij brengt ons kind altijd overal heen’ of ‘Zij heeft engelengeduld met ons kind’.
pinedo-werkboek-hoofdstuk-3

Opdrachten

Hier kan je de opdrachten downloaden die je helpen bij dit hoofdstuk. Probeer vandaag opdracht 1 te maken.

Veel succes!

Klaar? Klik op afronden en je gaat direct door naar de volgende paragraaf

Afronden  Terug naar het overzicht