Loyaliteit

Introductie door Marsha

Zoals een van de jongeren, Pim, in één van de filmpjes zegt: "Je bent en blijft altijd een kind van je ouders." Meervoud dus. Jullie zijn geen stel meer door de scheiding, voor je kind blijf je wel voor altijd de ouders. Het leven van je kind gaat door met jou als ouder. Zo zullen er verjaardagen, feestdagen en andere events zijn die voor je kind belangrijk zijn. Het is dan voor het kind wel fijn als de vader en moeder daar vol trots, zonder conflicten bij aanwezig kunnen zijn. Jouw kind verdient het immers om te genieten zonder bezig te zijn met jullie perikelen.

De herinnering aan mijn diploma-uitreiking is geen gezellige. Mijn ouders spraken toen ook niet met elkaar. Ik heb er de hele dag en tijdens de uitreiking stress van ondervonden naar wie ik het eerste zou moeten lopen met mijn diploma. Mijn vader zat aan de ene kant van de zaal en mijn moeder aan de andere. Ik was niet opgetogen of uitgelaten zoals mijn medescholieren, maar bezig met mijn, weet ik nu, loyaliteitsconflict. Een loyaliteitsconflict voel je opkomen als de ene ouder negatief praat over de andere ouder. Het is een innerlijk conflict voor het kind: terwijl het kind zijn loyaliteit naar de ene ouder uit, doet hij tegelijkertijd de andere ouder tekort, en andersom. Hoe sterker je kind zich onder druk gezet voelt om te moeten kiezen tussen jullie als ouders, hoe groter de innerlijke conflicten en hoe groter de kans dat de psychische gezondheid van je kind in gevaar komt.

Om dit te voorkomen wil ik proberen een steentje bij te dragen: dat als jouw kind straks 25 is, terug kan kijken op een fijne jeugd ondanks de scheiding.

Het eerste doel van deze module is je bewust te maken van de positie waarin je je kind kunt brengen als het conflict van de scheiding blijft sluimeren. Een tweede doel is de invloed van jouw onbewuste en non-verbale gedrag uitleggen. Om een spagaat voor jouw kind te voorkomen, reik ik je stappen en opdrachten aan. Daarnaast drie filmpjes: in de eerste neem ik je mee in mijn visie op loyaliteitskwesties, in een ander filmpje vertellen kinderen over wat maakt dat ze wel of niet het gevoel hebben te moeten kiezen tussen hun ouders en als laatste deelt Juul haar persoonlijke verhaal over de scheiding.

Tip: maak tijdens het bekijken van het filmpje aantekeningen van de tips die voor jou nu het meest belangrijk zijn.
Omslag-Pinedo-Vollinga-3D-pers

Meer lezen

Lees meer over het loyaliteit in hoofdstuk 4 van het boek 'Aan alle gescheiden ouders' van Marsha Pinedo en Petra Vollinga.

"Kinderen kunnen niet kiezen tussen ouders."
Marsha Pinedo

Klaar? Klik op afronden en je gaat direct door naar de volgende paragraaf

Afgerond  Terug naar het overzicht