"Mijn ouders vertelden twee verschillende verhalen waarom ze gingen scheiden. Ik had het gevoel dat ik moest kiezen."
Joppe, 13
Het Gesprek
Voorbereiding het gesprek
Na het besluit om uit elkaar te gaan, is het aan te raden om samen te kijken wat jullie wanneer met je kind gaan delen. Timing en inhoud zijn hierin uitermate belangrijk. Als het lukt, kies dan samen met je mede-ouder een plek die jullie beiden, en jullie kind, als prettig ervaren en waar je de tijd kunt nemen voor het gesprek. Zorg zo goed als mogelijk voor een logisch rond verhaal. Bedenk dat wanneer het gesprek al heeft plaatsgevonden, het écht nooit te laat is om erop terug te komen. Kinderen blijven vaak met vragen zitten die ze niet stellen om hun ouders niet te belasten. Een handig hulpmiddel om het gesprek op gang te brengen, zijn de Vraag Maar! gesprekskaarten. De vragen op de kaarten zijn bedacht door de jongeren bij Villa Pinedo, vragen die zij zelf (hadden) willen stellen aan hun ouders.
Als je een sluitend verhaal wilt maken met je mede-ouder, is het heel belangrijk om samen te kiezen wat je wel en niet met je kind wilt delen. Bespreek dit vooraf met elkaar. Bedenk ook samen welke vragen je kind zou kunnen hebben en wat jullie antwoorden dan zijn. Houd steeds het belang en de leeftijd van je kind voor ogen. Als jij verliefd bent geworden op een ander, of je ex-partner is vreemdgegaan, is het goed om bewust te besluiten of dit ook informatie is die je kind moet weten. Een geheugensteun, een vraag, kan zijn: vertel je je kind bepaalde informatie vanuit je rol als gekwetste (ex)-partner of vanuit je ouderrol?
Tip: je kunt beter zeggen dat ‘jullie elkaar niet meer gelukkig maken’ in plaats van ‘niet meer van elkaar houden’. Je kind kan zichzelf gaan inbeelden dat de liefde voor hem of haar ook kan ophouden te bestaan.
Uiteraard kan een puber al veel meer aanvoelen hoe de vork in de steel zit en andere vragen stellen dan een zesjarige. Jonge kinderen kunnen nog niet altijd de gevolgen overzien en kunnen daardoor weinig reactie geven tijdens het gesprek zelf. Laat je kind weten dat hij of zij bij je terecht kan en altijd vragen mag stellen als die er zijn. Let goed op wat je kind aankan.
Het belangrijkste is dat je niet negatief praat over de andere ouder. Niet negatief praten over de andere ouder van je kind, tegen je kind, is het grootste cadeau dat je als ouder aan je kind kan geven. Ik ben mijn moeder na al die jaren nog steeds dankbaar dat ze nooit negatief over mijn vader heeft gesproken. Negatief praten over de andere ouder geeft een loyaliteitsconflict in je kind. Altijd. Houd het belang van je kind op je netvlies.
Je kind bestaat op DNA-niveau voor 50% uit jou en 50% uit de andere ouder. Wanneer je negatief praat over de andere ouder van je kind, voelt dit voor je kind als een persoonlijke afwijzing.
Voor jou als ouder is het gesprek waarschijnlijk enorm spannend en zwaar. Je wilt het zo goed mogelijk doen. Het is fijn om vooraf te bespreken wat jullie doen nadat het nieuws is verteld. Vraag ook aan je kind waar hij of zij behoefte aan heeft. Misschien heeft je kind behoefte om met iemand anders te zijn bij wie het zich vertrouwd voelt. Geef die ruimte.
Hieronder vind je de eerste opdracht om het gesprek voor te bereiden.
Opdrachten
Hier kan je de opdrachten downloaden die je helpen bij dit hoofdstuk. Veel inspiratie toegewenst.
Tip: Plan vandaag tijd in om opdracht 1 en 2 te maken.
Klaar? Klik op afronden en je gaat direct door naar de volgende paragraaf