“De eerste vraag die je stelt is, ligt het aan mij?” Rachel, 12

Het Gesprek

Na het gesprek

Na het gesprek kan het zijn dat jullie kind nog vragen heeft. Als ze deze niet uit zichzelf stellen dan kun je hier zelf ook naar vragen. Blijf ook na het gesprek alert op hoe kinderen zich gedragen en eventuele veranderingen. Informeer ze wie op de hoogte is van de scheiding binnen hun eigen omgeving zodat de kinderen niet overvallen worden door vragen. Zo weten ze wie ze in vertrouwen kunnen nemen. Denk hierbij ook aan de juf of meester. Het is fijn als je de belangrijkste punten uit het gesprek blijft benadrukken, dan kan het voor jullie kind ook langzaam indalen en werkelijkheid worden.

Tip: benadruk wat hetzelfde zal blijven. Tijd met elkaar, een eigen kamer of dat ze op dezelfde school blijven. Dit geeft een gevoel van veiligheid.

 

Tot slot

Het kan lastig zijn om je mede-ouder veel te spreken om dit gesprek optimaal te voeren. De ervaring leert dat een goede voorbereiding echt enorm scheelt. Onderschat dit niet en zorg dat je dit gesprek voor jezelf en jullie kind goed uitwerkt. Kies ervoor om wat zaken op papier te zetten. Bewaar rust en handel vanuit liefde voor je kind en voor jezelf. Jij kan dit!

pinedo-werkboek-hoofdstuk-1

Opdracht

Je bent al goed op weg! Ga vandaag aan de slag met opdracht 3 van dit hoofdstuk.

Veel succes!

Ps. Mocht je de opdrachten nog niet hebben gedwonload, geen nood, klik hier!

Tips van kinderen

  • Laat merken dat onze mening en gevoelens belangrijk voor je zijn. Vraag er naar (nu of later), en vraag door.
  • Geef aan dat er ruimte is voor onze wensen en behoeften.
  • Maak duidelijk dat de scheiding en alles wat daarop volgt niet onze verantwoordelijkheid is maar die van jullie, zodat wij kind kunnen blijven.

"Het is nooit te laat om op bepaalde onderwerpen terug te komen." Marsha Pinedo

Open brief 'Aan alle gescheiden ouders'

Ben je benieuwd naar meer tips van kinderen? In de open brief 'Aan alle gescheiden ouders' staat wat veel kinderen van gescheiden ouders denken en voelen. In onderstaande video leest Isa (18) de brief voor aan een vol Ziggo Dome.
De brief kun je hier downloaden.

 

Klaar? Klik op afronden en je gaat direct door naar de volgende paragraaf

Afronden  Terug naar het overzicht