Het Gesprek

Introductie door Marsha

Heel hartelijk welkom in de online training 'Aan alle gescheiden ouders'. Ik ben blij je hier te mogen ontvangen en ik durf je te zeggen dat je een belangrijke keuze hebt gemaakt door hier van start te gaan. In de komende periode ga je veel leren over wat er in het hoofd en hart van je kind kan omgaan voor, tijdens en na de scheiding. Het vraagt moed en veel liefde om door de ogen van je kinderen te willen kijken. Gefeliciteerd met deze keuze.

Samen met een groep kinderen en jongeren met gescheiden ouders hebben we met veel aandacht deze training in elkaar gezet. In de verschillende modules vertel ik over mijn persoonlijke situatie als kind en deel ik mijn kennis als kindertherapeut. Bij elke module hoort een opdracht en is er voldoende leesmateriaal. Aan het einde delen kinderen en jongeren hun ervaring met jou over hoe hun ouders hebben verteld dat ze gingen scheiden. Ook geven zij tips hoe het (nog) beter kan.

Op mijn derde gingen mijn eigen ouders scheiden dus ‘het gesprek’ heeft bij mij nooit plaatsgevonden. Mijn overtuiging is dat dit gesprek ook prima jaren later nog (een keer) kan plaatsvinden. Mijn ouders zochten geen contact met elkaar zonder dat daar een dringende aanleiding voor was. Tot kortgeleden, voor het eerst in 47 jaar hebben mijn zussen, vader, moeder en ik met elkaar rond de tafel gezeten. Het was fijn om onbeantwoorde vragen alsnog beantwoord te krijgen. Elk kind (ook volwassen) geeft zijn eigen invulling, maakt zijn eigen verhaal en heeft zijn eigen uitleg. Jouw kind is hierin vast geen uitzondering.

Het doel van deze module is om jou in de beste vorm te brengen voor het gesprek. Zelfs als je het nieuws al eerder hebt gebracht, kan het zinvol zijn om nog eens het gesprek met je kinderen aan te gaan. Sommige ouders bekijken de filmpjes met hun (wat oudere) kinderen om het gesprek met hun kind over de scheiding op gang te brengen.

Tip: maak tijdens het bekijken van de filmpjes aantekeningen van de tips die voor jou nu het meest belangrijk zijn.
Omslag-Pinedo-Vollinga-3D-pers

Meer lezen

Lees meer over het gesprek in hoofdstuk 1 van het boek 'Aan alle gescheiden ouders' van Marsha Pinedo en Petra Vollinga.

"Het gesprek zullen kinderen zich, als ze oud genoeg zijn, voor altijd blijven herinneren." Marsha Pinedo

Klaar? Klik op afronden en je gaat direct door naar de volgende paragraaf

Afronden  Terug naar het overzicht