"Mijn ouders vertelden twee verschillende verhalen waarom ze gingen scheiden. Ik had het gevoel dat ik moest kiezen."
Joppe, 13

Communicatie

Op de goede weg

Goed nieuws! Je hebt de grootste hobbels genomen. Je hebt naar jezelf gekeken en hopelijk wat van je negatieve gevoelens naar je ex-partner toe kunnen loslaten. De situatie verandert misschien  langzaam, maar zolang er beweging in zit, zit je op de goede weg. Wellicht heb je ook een andere communicatie met je ex-partner. Het is een proces van zoeken naar wat werkt. Hoe geef je nu feedback? Schiet je in een oud patroon van toen jullie nog samen waren? Kun je glimlachen als je je ex-partner aan de telefoon hebt?

Probeer in het bijzijn van je kind je ex-partner als de papa of mama te zien en je daarnaar te gedragen. Het is echt een andere manier van kijken. Een andere focus. Een grote uitdaging, misschien wel de allergrootste ooit, maar het loont. Accepteer elkaar als ouders en denk bij alles: wat is het beste voor ons kind?

Tip: maak geen ruzie waar jullie kind bij is. Ook niet telefonisch. Onderzoek wijst uit dat de gevolgen van een scheiding voor het kind kleiner zijn als de ouders geen ruzie meer maken.

 

Tot slot

Vind je lastig om met je ex-partner constructief te communiceren? Vervallen jullie als jullie elkaar zien of spreken in verwijten? Vraag er dan op deze momenten een gemeenschappelijke vriend of bekende bij. Vaak helpt de aanwezigheid van een derde persoon voor je zelfbeheersing. Dit kan ook in e-mail of WhatsAppverkeer: een derde persoon in de conversatie in de cc dient dan als een soort geweten voor jezelf. Als je meteen een dikke ‘ZUCHT’ slaakt na het lezen van deze module, houd de medaille voor jezelf in gedachten. De beste toekomst voor jullie kind.

 

pinedo-werkboek-hoofdstuk-4

Opdracht

Als je een neutrale/goede relatie hebt met je mede-ouder, is het mooi om jullie kinderen in een contract te laten zien dat jullie voor altijd hun ouders blijven en dat jullie er alles aan zullen doen om op een respectvolle wijze met elkaar om te gaan. Dit contract kunnen jullie inlijsten en ophangen in beide huizen. Ga vandaag aan de slag met opdracht 4 en 5 van deze module.

Veel succes!

Ps. Mocht je de opdrachten nog niet hebben gedownload, geen nood, klik hier!

"Ze bellen elkaar nooit, ik weet niet eens of ze elkaars telefoonnummer hebben." Ruben, 16

Klaar? Klik op afronden en je gaat direct door naar de volgende paragraaf

Afronden  Terug naar het overzicht