Communicatie

Introductie door Marsha

Respectvol communiceren is vaak een grote uitdaging. Om het maar direct te brengen: ik wil je vragen een andere bril op te zetten. Een mildere bril. Die ga je deze week namelijk nodig hebben. Zodat je met wat meer zachtheid naar jezelf, je kind en je ex-partner kunt kijken. Zoals je inmiddels wel hebt ervaren, is het een proces met vallen en opstaan. Wellicht voel je je schuldig over de keuze om uit elkaar te gaan, of ben je opgelucht, of voel je schaamte omdat jullie relatie geen stand heeft kunnen houden. Mijn advies is om hier niet tegen te vechten. Het is al goed dat je hier bewust van bent en dat je deze gevoelens de ruimte kan geven. Zo kun je meer helderheid brengen in de communicatie met jezelf, je kind en je ex-partner. Hierdoor zal je bewuster communiceren met je kind en met je omgeving.

Voordat je begint aan communicatie is er een wereld van mogelijkheden en keuzes. De keuzes die je maakt bepalen voor een groot deel hoe de communicatie zal verlopen. De afgelopen jaren heb ik van veel ouders gehoord dat wanneer ze in hun ex-partner de vader of moeder van hun kind zien, er plaats kan ontstaan voor mildheid. Ik wil je uitnodigen om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gevoel, dat je kiest vanuit je hart in de communicatie. Waarom? Omdat de vele kinderen waarmee we deze training hebben gemaakt allemaal aangeven dat harmonie in de communicatie tussen hun ouders een cadeau is. Ik durf te stellen dat jouw kind hierin geen uitzondering is.

Het doel van deze module is, als het om zaken rondom je kind gaat, je ex-partner vooral te gaan zien als mede-ouder. Dit door je teksten te laten lezen waarin je een spiegel voorgehouden wordt. Hieraan koppelen we opdrachten die echt de moeite waard zijn om uit te voeren. Tot slot vind je een filmpje van mij met wat meer uitleg over de invloed van communicatie, een filmpje waarin kinderen vertellen over hoe hun ouders met elkaar communiceren en het verhaal van Emilio. Ik hoop dat je hiermee kunt omarmen dat jullie een belangrijke taak samen hebben die niet stopt bij de scheiding: die van liefhebbende ouder die het beste wil voor het kind. Jullie kind is immers wat jullie nog verbindt.

Tip: maak tijdens het bekijken van het filmpje aantekeningen van de tips die voor jou nu het meest belangrijk zijn.
Omslag-Pinedo-Vollinga-3D-pers

Meer lezen

Lees meer over het communicatie in hoofdstuk 3 van het boek 'Aan alle gescheiden ouders' van Marsha Pinedo en Petra Vollinga.

"Kijk naar je ex-partner als ouder van je kind."
Marsha Pinedo

Klaar? Klik op afronden en je gaat direct door naar de volgende paragraaf

Afronden  Terug naar het overzicht