"Laat zien dat je nog in staat bent om met elkaar te praten."
Mehtab, 22

Communicatie

Emoties verwerken

Als je merkt dat de weerstand of boosheid naar je ex-partner blijft aanhouden, is het een idee om verder op onderzoek uit te gaan en dan in de spiegel te kijken. Wellicht heeft de scheiding nog oud zeer los gemaakt. Pijn, frustratie, emoties uit vorige relaties of uit je kindertijd. Ik kan je met een gerust hart zeggen: Je bent niet de eerste en enige. Dit kan ook een reden zijn dat spanning tussen ex-partners zo lang kan duren. Het helpt je alleen niet verder in het proces of in de communicatie.

Neem iemand in vertrouwen met wie je je gevoelens kunt bespreken: de mooie, de verdrietige, de feestelijke en de lastige. Dit kan een therapeut of coach zijn of een optimistisch, rustig persoon uit je omgeving. Het is belangrijk dat je je rustiger voelt na een gesprek en stapjes zet zodat je in vertrouwen naar de toekomst kan kijken. Een toekomst als ouders. Dan bevrijd je niet alleen jezelf, maar ook je kind.

Tip: als je boosheid of verdriet voelt, laat het dan toe voor jezelf. Dit mag er absoluut zijn en is zelfs van belang om hier ruimte aan te geven. Vergelijk het met een bal die je in het water naar beneden duwt, als je hard duwt kan deze omhoog schieten, net als onderdrukte woede. Wees er alert op dat deze emoties geen plek hebben in de communicatie met je kind over de andere ouder.
pinedo-werkboek-hoofdstuk-4

Opdracht

Je bent al goed op weg! Ga vandaag aan de slag met opdracht 3 van deze module.

Veel succes!

PS Mocht je de opdrachten nog niet hebben gedownload, geen nood, klik hier!

Klaar? Klik op afronden en je gaat direct door naar de volgende paragraaf

Afronden  Terug naar het overzicht