Wat anderen zeggen...

Olivier de Munck⭐⭐⭐⭐ (4/5)Zeer duidelijk en fijne tips. De brief aan alle gescheiden ouders is goud.


Amy van der Gragt⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Het komt echt binnen. Mooi, persoonlijk, bruikbaar.

Rachael Regts⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Duidelijk en heel erg mooi om de input van de kinderen zelf te horen. Recht uit het hart.

Stefanie Veltman⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Fijn om dit inzicht in de belevingswereld van een kind te krijgen. Ook dat dingen later kunnen indalen dan je misschien denkt, door een trigger.

Veronique Ehlen⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Belangrijk om te zien hoe bepalend het is dat beide ouders samen een gedeeld verhaal vertellen.

Wendy Appel⭐⭐⭐ (3/5)Drie sterren, veel herhaling en veel dezelfde filmpjes en verhalen. Wel hele goede en praktische tips voor Het Gesprek.

Katinka Wolf⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Veel duidelijke informatie en ook de ervaringen van andere kinderen vind ik heel goed om te zien en zo beetje door te krijgen wat er bij mijn eigen kinderen zou kunnen spelen.

Gert-Jan Engels⭐⭐⭐⭐ (4/5)Prima weergave van wat er in kinderen omgaat tijdens een scheiding. Voor mij persoonlijk biedt het houvast dat de kinderen mij als vader niet hebben opgegeven, ze nog steeds van mij houden. Als ik terugkijk op onze situatie kan ik mezelf bijna niks verwijten. Onbewust heb ik eigenlijk altijd wel het belang van de kinderen in mijn hoofd gehad bij al mijn doen en laten. ik hoop dat mijn kinderen hier ook iets aan hebben.

Joelle Hachiru-Baas⭐⭐⭐ (3/5)Het gaat meer over oudere kinderen, ik had liever meer info gehad over jongere kinderen.

Harmien Scheepstra⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Duidelijk verhaal en fijn dat er voorbeelden van kinderen tussen staan. Leest vlot door en er staan mooie tips in waar ik zelf niet aan zou denken.

Tamara Draaistra⭐⭐⭐⭐ (4/5)Duidelijk , al hebben wij het gesprek al gehad. Maar goed om te lezen dat er je hier open voor moet blijven staan om het nogmaals te bespreken. Daar zelf nooit bij stil gestaan

G Schepes⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Het is mij goed duidelijk geworden waar ik op moet letten. In mijn geval niet te snel willen, de kinderen rust en ruimte geven. Bedankt!

Koos Gaanderse⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Het raakt mij, de verhalen van de kinderen. Dit is wat ik graag wil voorkomen voor mijn dochter. Ik hoop dat het haar bespaart mag blijven.

Linda Voorthuizen⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Wat een mooie filmpjes waarin de kinderen en jongeren zo open en eerlijk vertellen over hun gevoel. Knap!!

Elise Hilhorst⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Heel liefdevol naar ouders en kinderen. Voor iedereen in het gezin is de scheiding verdrietig. Dit is voelbaar tijdens het hoofdstuk. Het iedereen in zijn/haar waarden laten en rekening houden met elkaar is zo enorm belangrijk. Vooral ook het na een paar weken checken of het gesprek nog vragen heeft opgeroepen bij de kinderen en checken wat de emotie is van de kinderen.

Van De Laarschot⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Wat fijn en verhelderend.. vanuit het hart verteld, dat doet me wel iets.

Han Heijt⭐⭐⭐⭐ (4/5)Wat een nuttige tips! En de verhalen van de kinderen een prachtige toevoeging!

Arno Luitjes⭐⭐⭐⭐ (4/5)Er worden goede aandachtspunten gegeven hoe kinderen het zien en ervaren. Ook het herhalen ervan is fijn. Als emo-ouder zit je vol spanning en stress, waardoor de beleving van het kind bij een scheidingsgesprek het aan de aandacht ontsnapt. Je wilt als ouder het scheidingsgesprek zo goed mogelijk doen, maar je doet het pas goed als je als ouder je in het kind verplaatst. Daarom is het herhalen fijn.

Jarik den Hartog⭐⭐⭐⭐ (4/5)Ik ben dyslectisch en lezen kost mij veel energie. Dus erg fijn dat er zo veel video’s tussen zitten. Daarnaast brengen de video’s van de ervaringsdeskundigen veel emotie over, wat de informatie heel authentiek maakt en goed binnen laat komen.

Esther Laurijssens⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Mooi opgebouwd, heldere taal. Niet verwijtend naar de ouder, maar begripvol, maar wel met een duidelijke boodschap om het anders/beter te doen. TOP!

Frank Tichelaar⭐⭐⭐⭐ (4/5)Super belangrijk hoofdstuk! Met name de checklist over jezelf heeft mij inzicht gegeven én het oud zeer wat bij mijn ex nog altijd na 7 moeizame jaren speelt maar dit zelf helaas niet inziet en daar geen hulp bij wil te verwerken. Het valt me op dat er erg vanuit wordt gegaan dat beide ouders na de scheiding nog prima met elkaar kunnen overleggen en het oud zeer hebben begraven. Het is lastiger in een vechtscheiding om gezamenlijk belangrijke dingen aan de kinderen uit te leggen omdat er verschillende standpunten zijn hoe bv de relatie is beeindigd en hoe er individueel over de belangen van de kinderen wordt gedacht..Ook weer zo herkenbaar het loyaliteitsconflict.. En belangrijk dat je niet negatief over de andere ouder praat, ook niet non verbaal. ik ben er trots op dat IK dat nog nooit heb gedaan. Helaas is dat andersom niet zo weet ik en hoop ik dat mijn ex deze training ook volgt.wat ik mis is tips en advies hoe belangrijk het is, ook bij een vechtscheiding, de kinderen altijd digitaal contact (appen/videobellen) met de andere ouder kunnen opnemen. die behoefte is er maar als één ouder daar niet achter staat (omdat die dat de andere ouder niet gunt) verergert dat weer het loyaliteitsconflict

Inez Splinter⭐⭐⭐⭐ (4/5)Ik vind de verhalen van de jongeren en kinderen indrukwekkend. Het zorgt voor herkenning, bewustwording, bevestiging en spiegeling.

Gabri Termeer⭐⭐⭐⭐ (4/5)Heel veel had ik al voorbereid, maar die nuances en het gewoon even zo op een rijtje is heel waardevol. Als ouders zijn de kinderen altijd het belangrijkste, dus dat wil je goed doen, hoe fijn is het dan als je deze ondersteuning kan vinden. Dank daarvoor. Knap ook al die openhartigheid van de kinderen/jong volwassenen in de video’s!

Wynfrith Bodewes⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Fijn te lezen waar wij net na het besluit mee aan de gang kunnen.

M⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Duidelijke en heldere adviezen. Erg mooi ook om de ervaringen van kinderen te laten horen, dat komt wel echt binnen

Hollebrands⭐⭐⭐⭐ (4/5)Fijn! Duidelijk en veel tools waar ik iets mee kan, om de kinderen op een juiste manier te begeleiden in het aankondigen van de scheiding.

Kelly Konings⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Ik vind het mega waardevol om de verhalen van de kinderen zelf te horen. Dankjewel voor jullie lef!

Bergit Sanders⭐⭐⭐⭐ (4/5)Een eyeopener, heel fijn. Ontzettende spiegel, wat soms confronterend is.

Smeets⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Echt super! Heel waardevol, mooi en verhelderend, maar ook verdrietig om de verhalen van de kinderen te lezen, dit laat zien hoe eea is door de ogen van het kind! En echt top opdrachten. Wat een geweldige uitspraak, je ex is geen ex van je kind maar een papa of mama.

Michiel Teengs⭐⭐⭐⭐ (4/5)Indrukwekkende verhalen die goed verteld worden, heel knap!

Jacco Meijer⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Zinvolle, mooie cursus en indrukwekkende filmpjes!

Nelleke den Herder⭐⭐⭐⭐ (4/5)Ik kijk dit als professional. Vindt het goed in elkaar zitten! Mooi hoe helder kinderen/jongeren hun verhaal doen en waarin ze aangeven wat nodig te hebben. Ingrijpende en duidelijke verhalen.

Joost de Graaf⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Heel duidelijk en goed verteld, maar ook weer heel heftig. Soms een flashback naar mijn eigen jeugd Ik ben zelf een kind van gescheiden ouders, en daarnaast heb ik ook het leven van mijn (half) broertje van dichtbij meegemaakt tijden de 2e scheiding van mijn vader. Helaas was het bij mij en mijn broertje beide een vechtscheiding.. En nu zit ik het zelfde schuitje, alleen dan zonder die vechtscheiding. Ik ben nu 38 en heb een zoontje van bijna 3 en een soort van bonus dochter van 6 mijn ex vriendin, wij hebben 2 maanden geleden samen de keuze gemaakt om uit elkaar te gaan. Gelukkig gaan we nog heel goed en hebben we besloten het te vertellen zodra ik een eigen huis heb… maar hoe vertel je het een kindje van 3… en een kindje van 6 die het af en toe al heel moeilijk heeft. Het fijne is dat we gelukkig nog heel goed gaan samen als ook met de ex vriend van mijn ex, we gaan zelfs met ze alle uit eten met vader en Moederdag en drinken af en toe een drankje bij elkaar. Ik kan wel zeggen dat ik uit mijn eigen leven heb geleerd hoe het niet moet, en probeer nu zo goed mogelijk het wel goed te doen door altijd proberen te kijken door de ogen van onze kinderen

Roberto de Graaff⭐⭐⭐⭐ (4/5)Duidelijke en handige tips!Graag had ik ook een verhaal gezien wat juist goed is gegaan bij iemand. En misschien een stukje meer inzoomen over de effecten van veranderingen en wat het met het hechtingsproblematieken doet

Milou Hubers⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Ik gebruikte de open brieven al bij verschillende cliënten, maar na het zien van de training zal ik deze zeker aanraden bij sommige cliënten. Simpele taal en erg duidelijk. Op het moment van scheiden staan veel mensen niet stil bij alle onzekerheden en hobbels die kunnen komen, super hoe deze onderwerpen worden benaderd. Heldere handvatten van ‘kleine’ dingen die een groot verschil kunnen maken!

Milou Kriek⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Ik ben geroerd door alle verhalen, het raakt en ik zit huilend achter mijn laptop. Ik ben als partner verlaten om ruimte te maken voor een ander. De pijn is zo groot en het stagneert mijn proces van scheiden. Het eerste gesprek een jaar geleden met mijn kinderen is helemaal niet goed gegaan. Ook ben ik daarna uit contact gegaan met mijn partner. Ik ben dankbaar voor jullie tips over het opnieuw aangaan van zo’n gesprek. Ik denk dat dit in onze situatie veel goed zou kunnen doen. Een stukje herstel voor onze kinderen. Nu is mijn oudste zoon examen aan het doen en hebben we afgesproken om straks samen als gezin bij de diploma uitreiking te zitten. Mijn (nu nog) man (ex man) en ik zijn nu aan het oefenen met koffiedrinken samen zodat we er we er straks bij de diploma uitreiking meer ontspannen bij kunnen zitten. Het gaat tenslotte niet over ons als partners bij dit belangrijke moment. Ik ga me ook opgeven voor de rest van de training. Dank!

Cindy Kraaijeveld⭐⭐⭐⭐ (4/5)Heel leerzaam!

Frits Bangma⭐⭐⭐⭐ (4/5)Heel goed om mee te krijgen wat er in die kopjes van onze prachtige kinderen afspeelt. Er wordt heel goed uitgelegd wat ze nodig hebben en belangrijk vinden van ouders. Goeie leer om te kijken waar we om moeten denken. Soms leek het wel op elkaar.

Redouan Hasnaoui⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Prachtig om het van uit ogen van kind te verduidelijken!

Marleen Eschbach⭐⭐⭐⭐ (4/5)Fijne tips, duidelijke adviezen, mooi hoe de kinderen meedoen in de ontwikkeling van de training. Veel bruikbare, maar ook wel bekende tips. Fijne tips als er goede communicatie mogelijk is.

Hanneke van Paassen⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Heel mooi en knap hoe de kinderen het vertellen en hun verhaal delen met anderen. Heel sterk!

Hanneke de Bruin⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Ongelooflijk waardevol wat jullie hier weergeven en meegeven! Duizendmaal dank! Een goede voorbereiding op een ontzettend moeilijk gesprek met zoveel tips!

Hanneke⭐⭐⭐⭐ (4/5)Mooi om zo duidelijk, vanuit de kinderen, te horen wat ze nodig hebben van hun ouders en wat niet.Nieuwe inzichten, dat het kind ruimte vraagt voor zijn kind zijn en voor het kind van deze ouders zijn.Wauw, zeer inzichtelijk maar ik blijf wel hangen bij gezinnen waarbij een van de ouders de andere dusdanig bedreigt en fysiek mishandeld in het bijzijn van de kinderen. Waarbij dreiging en geweld de hoofdtoon is. En tegen het kind wel liefdevol wordt gesproken, maar de ex partner met doodsbedreigingen moet leven. Hoe daarmee om te gaan.

Laureen van Dalen⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Heel duidelijk, veel goede tips en ik heb er veel aan gehad!

Bart Wilhelmus⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)10 sterren!!!

Matthijs Wigman⭐⭐⭐⭐ (4/5)Duidelijke hoofdstukken.Ik zou alleen wat meer voorbeelden willen zien van hoe je het beste oorzaken van scheiden kan verwoorden naar de kinderen. Zoals dat je uit elkaar bent gegroeid, hoe zeg je dit het beste tegen je kinderen. Of dat je elkaar als broer en zus bent gaan zien, hoe zeg je dit het beste tegen je kinderen? Het blijft veel gevoel en maatwerk in elke situatie dus blijft het ook lastig . Wel zou ik graag de rol van de andere ouder en hoe je/deze zich mag uitlaten over de nieuwe liefde wat meer naar voren willen laten komen.

Hester Landa⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Dank jullie wel, jullie geven mij moed en kracht dat mijn ex en ik nog een keer het gesprek aan kunnen gaan met onze kinderen. Jullie hebben mij handvatten aangereikt hoe ‘de schuld die ik nu krijg van mijn ex’ m.b.v. nog een keer het gesprek voeren en de ‘vraag maar’ kaarten omgedraaid kan worden naar liefdevol uit elkaar gaan. Ik hoop, dat het ons lukt en dat mijn ex hier ook open voor staat.

Nettie Wester⭐⭐⭐⭐ (4/5)Goede voorbeelden, mooie ervaringen en duidelijke tips. De verhalen van de kinderen maken duidelijk wat voor impact het gedrag van ouders naar elkaar toe heeft.

Desiree van Winden⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Heel goed om te beseffen hoe kinderen ‘het gesprek’ ervaren en wat hierin als ouders je verantwoordelijkheid is samen.

Marga Meulendijks⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Wat een heldere boodschap waarbij het kind echt serieus wordt genomen.

Monique Kuis⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Eigenlijk is het inderdaad gewoon zo simpel… zeg nooit iets negatiefs over je ex-partner tegen je kind, maar blaas stoom af bij vrienden. Hoe makkelijk kan het zijn? Communicatie is alles! Echt luisteren en elkaars wereldbeeld begrijpen, is de grootste uitdaging maar lukt beter als je kijkt naar je mede-ouder in plaats van naar je ex-partner. Mooie tips! De open brief geeft zo treffend, zo beeldend weer wat het betekent voor kinderen dat hun ouders gaan scheiden. Een prachtige metafoor, ook voor hoe het kan zijn in de toekomst. Gek eigenlijk, ik ben zelf ook kind van mijn ouders en voel ook de loyaliteit naar hen, maar door de verhalen van deze kinderen te lezen en te horen, ervaar ik pas hoe groot het loyaliteitsgevoel is, dus ook van mijn eigen kinderen naar ons als ouders.

Linda Heijnen⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Het verhaal van kinderen horen is heel belangrijk en helpt om de juiste dingen te doen. Vooral het verhaal van Juul is ontzettend sprekend! Wat ben ik blij dat wij als co-ouders op goede voet staan en ik zal er voor blijven waken ons kind nooit in een loyaliteitsconflict te brengen. Want wat is dat verschrikkelijk voor een kind… Leerzaam! En gelukkig een bevestiging dat we het goed aanpakken.

Marjan van Gennip⭐⭐⭐⭐ (4/5)Heel leerzaam en praktisch. Fijn dat jullie dit aanbieden.

Kevin⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Pieter (ik hoop oprecht dat zijn vader dit filmpje heeft gezien en ze elkaar gesproken hebben, wat een mooie persoonlijkheid heeft die jongen) en de andere kinderen in deze filmpjes zijn voor mij helden. Ik ben zo dankbaar voor hetgeen ze vertellen. Het opent mijn ogen en raakt mij. Dank hiervoor

Rutger⭐⭐⭐⭐ (4/5)Ondanks dat het gesprek met onze kinderen al 8 maanden geleden is, zie ik nu dat we het best wel goed gedaan hebben. Ik zie nu ook in wat er niet helemaal goed gegaan is, maar over het algemeen krijg ik middels dit hoofdstuk de bevestiging dat m’n ex en ik het best wel goed gedaan hebben. Althans, dat vind ik. Ik zou het misschien eens aan m’n dochters moeten vragen 🙂

Karen⭐⭐⭐⭐ (4/5)Fijn om ook informatie te lezen/horen voor de ouder ten aanzien van de ex partner met nieuwe partne

Maria⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Als professional maar ook als oma van kleinkinderen uit een scheiding een zeer leerzame cursus die heel veel ouders zouden moeten volgen. In sommige situaties zou het heel goed zijn als grootouders dit ook eens allemaal zouden lezen, ook het gedrag van grootouders kan van grote invloed zijn op de omgang van de kinderen met de andere ouder. Chapeau voor de helderheid van deze cursus en ook een chapeau aan kinderen die openlijk hun verhaal vertellen.

Ymke⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Dat de loyaliteit zo diep zit bij kinderen is een eye opener. Maar hoe stimuleer je pubers open en eerlijk te zijn. En minder loyaal naar ons als ouders te zijn.

Pieternella⭐⭐ (2/5)Ik mis informatie voor ouders die nooit getrouwd of samenwonend zijn geweest. Ook dan is een gesprek als het kind wat ouder is eigenlijk wel nodig.

Epping⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Dank je wel voor deze heel heldere, overzichtelijke, en niet beschuldigende (want van meer kanten bekeken) training. Ook al ben ik begonnen te kijken als professional, al snel las en keek ik met de ogen van de gescheiden ouder. Zelfs al is dat al 15 jaar geleden, ik heb goede tips gekregen om er met mijn inmiddels volwassen zoons nog eens over te praten.

Matthijs⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Niks op aan te merken. Ik word me heel erg bewust van zaken als vader en ouder. Fijn dat dit bestaat en ik had dit graag zelf ook als kind willen hebben toen mijn ouders gingen scheiden.

Laurent⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Prachtig verhaal

Simone⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Ik zie dagelijks mensen bij wie de communicatie moeizaam verloopt door de scheiding en het is vaak een hele kunst om los te komen van het relatiestuk, maar juist te komen op het ouderniveau. Mogelijk zijn de filmpjes en opdrachten een extra toevoeging in ons traject.

Marije⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Heel fijn! Ook ruim 1,5 jaar na onze scheiding om te volgen, zien, horen!!

Josca⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Mooie afwisseling tussen theorie en verhalen uit de praktijk. Knap dat de jongeren zich zo kwetsbaar op durven stellen, het maakt het zo duidelijk het hele verhaal en ook hoe belangrijk het dus is kinderen te horen

Meerman⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Helder, duidelijke uitspraken die voor ouders erg makkelijk over te nemen zijn als voorbeeld.

Boersma⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Wat geweldig dat dit er is. Als professional komen ouders soms bij mij met vragen over het begeleiden van hun kind in het scheidingsproces. Juist de ervaringen van kinderen te horen voedt mij in dit hoofdstuk

Timon⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Mooie opdrachten!

Michelle⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Als ik dit lees ben ik op de goede weg. Nu nog steviger in mijn schoenen en proberen ex ook zover te krijgen.

R.⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Duidelijk een stukje bewustwording. Zaken door kinderen uitgesproken en toegelicht die je eigenlijk als ouder wel weet, maar ook wel eens aan voorbij gaat. Scheidingen die via advocaten worden bevochten, daarvan zouden de ouders deze trainingen vind ik verplicht moeten volgen. En anders vind ik dat de hulpverlening dit bij vechtscheidingen moet aanbieden, min of meer ook een beetje verplicht voor ouders om te doen. Voor mij is het een beetje achteraf nu, na 4 moeilijke jaren. Ik wil dit zelf nog graag om te kijken of ik vanuit mijn kant dingen nog beter/anders kan aanpakken.

Mirja⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Heel verhelderend en goed om je bewust te zijn van de loyaliteit die kinderen voelen naar beide ouders

N.⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Krachtig om te horen wat de kinderen beleven aan de scheiding, zij zijn degene van wie de ouders kunnen leren!

Dounia⭐⭐⭐⭐ (4/5)Sorry, ik kan niet veel feedback geven. Helaas heb ik geen goede scheiding achter de rug. Wat ik wel weet is dat bij het eerste half jaar heel veel emotie bij komt kijken. Wij wisten niet hoe we met elkaar moesten communiceren met al die emotie. Daar gaan jullie, naar mijn mening, nog te weinig op in tijdens de training. Misschien wat meer handvatten hoe om te gaan met emoties, zou denk ik wel fijn zijn voor de nieuwe trainers.

Eric⭐⭐⭐⭐ (4/5)Hoofdstuk heette “Veranderingen”, terwijl het naar mijn idee meer over het belang van communicatie ging (en daar gaat de volgende module over).

Rachida⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Wat ik enorm mooi en waardevol vind is dat de kinderen zelf vertellen hoe zij dit proces hebben doorgemaakt. Confronterend maar zo waardevol om te zien.

Meelig⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Het is fijn dat echt de nadruk wordt gelegd, dat kinderen een mening mogen hebben, maar dat ouders besluiten en verantwoordelijk zijn. Er wordt heel veel via de kinderen gespeeld.

Renate⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Veel nieuws en eye-openers. Heel veel aaahhhha momenten: hadden ze dat nu maar eerder geweten, dan waren dingen heel erg anders gelopen.

K.⭐⭐⭐⭐ (4/5)Als je ex een echt onveilige situatie heeft gecreëerd is het heel moeilijk om voor je kind te doen alsof het goed is. Je wilt ze tenslotte toch beschermen. Op de korte termijn zie ik geen problemen maar vooral op de lange termijn wil ik mijn kind beschermen.

Angeliek⭐⭐⭐⭐ (4/5)Fijn om van kinderen te lezen en horen dat ik in mijn geval dingen goed toepas.

Gerlien⭐⭐⭐⭐ (4/5)Het is moeilijk om je kind echt te doorgronden wat het met hem of haar doet.. Dat maakt het lastig om hem/haar te helpen en te begrijpen. Bijzonder hoe de kinderen zich uitspreken over hun zicht op de ouders en hoe ze het gedrag ervaren. Een situatie die ze mogelijk niet zouden doen als ouders nog bij elkaar waren geweest. Leerzaam en ook ontzettend verdrietig dat ze dit moeten meemaken. Ook mijn kinderen.

Chantal⭐⭐⭐⭐ (4/5)Met tranen in mijn ogen geluisterd naar de brief aan gescheiden ouders. Hoe ga je om met een kind van 1 jaar die 2 keer 2 uur onder toezicht naar de vader gaat? Deze module betreft wat oudere kinderen

Stefan⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Ik vind het ongelofelijk, hoe veel die kinderen al over de situatie reflecteren en wat ze allemaal al begrijpen. Ik zal mijn kinderen nog serieuzer nemen, meer betrekken en hoop, dat ik hun erin kan ondersteunen, op een gegeven moment ook zo open erover te kunnen praten. Ik vind het heel goed, hoe hier concrete tips worden gegeven, om de kinderen en waar ze mee zitten beter te begrijpen. Het is indrukwekkend maar doet ook pijn, naar de kinderen te luisteren.

Katinka⭐⭐⭐⭐ (4/5)Heel erg goed! Duidelijk gebracht ook. 4 uit 5 sterren.

Rutger⭐⭐⭐⭐ (4/5)Dit hoofdstuk heeft me wel geholpen in hoe ik het aan moet pakken. Ondanks dat ik niet heel veel nieuwe dingen lees of hoor, is het voor mij een soort bevestiging dat ik het goed doe en dat de tijd rijp is om m’n meisjes te vertellen over de nieuwe liefde in m’n leven. Morgen ga ik ze vertellen dat er iemand in m’n leven is waar ik heel gelukkig van word 🙂

E. Vooijs⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Mooi en duidelijk vertelt door de jeugdigen

Marijn⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Fijn dat de tekst uit het filmpje nog zo duidelijk wordt omschreven in de tekst. Het is erg overzichtelijk!

Baak⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Wat een prachtig verhaal van Juul, heel veel geleerd in 11 minuten, nu mn leven lang oefenen:)

Hilda⭐⭐⭐⭐ (4/5)Gemakkelijk te volgen en het klinkt ook logisch om het zo te doen. Goede tips om het goed aan te pakken voor de kinderen!

Reiswekker⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Emilio vertelt het heel duidelijk en het is goed de gebeurtenissen vanuit het perspectief van een kind te horen.

Stefan⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Indrukwekkend. Ik zou ook graag willen, dat het ook zo rustig bij ons verloopt.

M. vd Wal⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)De herkenning is groot bij het eerder handelen. Dit geeft vertrouwen. De praktische opdrachten van het gaan slapen in een andere kamer voegt aan begrip meer toe dan ik me op voorhand had voorgesteld. Heldere en prettig leesbare opzet.

Soedhoe⭐⭐⭐⭐ (4/5)Ik vond het goed van moeder dat ze in het belang van haar dochter dichtbij haar ging wonen, ook goed dat de ruzies minder werden. goed dat ze naar de psycholoog ging, en uiteindelijk zo vaak dat ze wilde, beide ouders kon bezoeken.

Janneke⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Het filmpje geeft zoveel meer tips dan alleen over het gesprek. Ik ben blij dat ik het volledig heb gezien, ondanks dat ik al 10 jaar gescheiden ben

Froling⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Prima training! Complimenten

CW Molema⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Prima zo, duidelijk en precies lang genoeg om aan te kunnen.

Anita⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Ik doe deze cursus als gescheiden ouder en als professional die gescheiden ouders en diens kinderen ondersteunt. Vanuit beide perspectieven is dit hoofdstuk erg interessant en leerzaam

Sanne⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Ik leer hier heel veel van! Bij ons is de scheiding al bijna 2 jaar geleden en zie nu wel dingen die we verkeerd hebben gedaan en die anders moeten, het komt hard aan die verhalen van de kinderen maar het is wel de werkelijkheid en nu zie je pas wat het doet. Ik ga hier heel veel van leren!

Y. van de Leur⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Mooi die verhalen van de kinderen zelf over hun beleving, dat zet aan het denken en inspireert om het goede te doen voor je kind. Dank!

Angelique⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Misschien nog een kleine tip hoe ga je om als je kind 2 jaar is, en niet snapt wat er gebeurt? En is er ook hulp voor kinderen van af 8 jaar?

Chantal⭐⭐⭐⭐ (4/5)Ik zou graag info willen hebben, hoe je omgaat als er huiselijk geweld heeft plaats gevonden, onze kids waren nog heel klein, de jongste amper half jaar en de oudste goed 3,nu komen pas de problemen. Hoe ga je er mee om?

Semira⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Heel erg waardevol en mooi verhaal van Pieter. Geeft inzichten op veel gebieden.

Marie-Lousie⭐⭐⭐⭐ (4/5)Onze situatie is wat anders in die zin dat vader en ik nooit samen gewoond hebben. Ons zoontje is nu 3. Vandaar eigenlijk de vraag als baby was hij te jong hiervoor, wanneer kan je in dit geval het beste het gesprek aan gaan?

Marcha⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Misschien nog aanvullen met stiefbroertjes en zusjes en wat daar bij komt kijken

Floortje⭐⭐⭐⭐ (4/5)Hartstikke duidelijk en zeker helpend om die ander als papa te zien ipv ex! fijn dat het duidelijke taal is maar niet beschuldigend. Ik mis iets over als het samen echt niet lukt en er beter een muur opgezet kan worden, zoals bij parallel ouderschap

Krijn⭐⭐⭐⭐ (4/5)Duidelijk, goede filmpjes

Rodney⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)De filmpjes zijn indrukwekkend. Ik worstel met de overlap die er tussen onderdelen lijkt te zijn. Maar dat wordt wellicht nog duidelijker.

Lydia⭐⭐⭐⭐ (4/5)Het zou voor mij erg helpend zijn om inzicht te krijgen in welke leeftijd het precies helpend is. Zo’n gesprek aan gaan doe je niet zo snel met een 1 of 2 jarig kind. In mijn geval is mijn kind denk ik te jong nog voor zo’n gesprek. Dus dit is belangrijke informatie voor over een tijdje. Maar voor andere ouders zou het misschien wel heel helpend zijn om ook zicht te krijgen op wat je precies in welke leeftijd vertelt. Hier zijn gelukkig veel andere sites voor. Maar wellicht ook goed om in zo’n cursus te benadrukken op welke leeftijdscategorie jullie je dus richten

Aart⭐⭐⭐ (3/5)Informatie delen en opdoen en openstaan voor de ander is altijd heel belangrijk, toch is het niet helemaal mijn rol als nieuwe partner van een gescheiden vrouw met 2 kinderen. Top info voor ouders die scheiden !!

Iris⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Herkenbaarheid voert de boventoon, fijn om te lezen dat het gesprek niet na 1 keer over is. Mijn partner heeft mij lange tijd voorgelogen en na de mededeling dat hij ‘ons’ (zijn woorden) verliet is er nauwelijks voorbereidingstijd geweest om te bespreken hoe het nieuws aan de kinderen te vertellen.

Maud⭐⭐⭐ (3/5)Ik ben eigenlijk al een stuk verder. 6 jaar na de scheiding heb ik niet zo heel veel meer aan info over het gesprek

A. Riemens⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Heel duidelijk in gemakkelijker taal omschreven. Door de ‘echte’ filmpjes komt door boodschap hard (in positieve zin) binnen. Wat mooi verwoord, en vooral de (pijnlijke) wijsheden van de kinderen komen goed binnen.

Khalid⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)De verhalen en vooral de filmpjes zetten aan tot tranen. De kinderen hebben veel te verduren. Ik doe mijn best naar hun om het verdriet te beperken en ik weet dat ik daar in ga falen om dat te voorkomen, hoe graag ik ook wil. Want ze willen het liefst dat papa en mama weer bij elkaar komen en dat kan ik hun niet geven. Ik heb hun wel beloofd om hun nieuwe, mooie herinneringen te geven. Niet dat alle vorige slecht waren, we gaan alleen nieuwe mooie herinneringen maken. Samen.

Janneke⭐⭐⭐⭐ (4/5)Er wordt in het boek bij de oefeningen met de systeem therapeut gesproken over “vraag het aan je vader, je moeder” terwijl ik denk dat papa mama beter zou zijn hier, gezien de opmerking van een van de kinderen/jongeren

Floortje⭐⭐⭐⭐ (4/5)Mooi om te horen hoe het écht voor de kinderen is en de oefeningen om je ook écht in hun positie te verplaatsen…Ben benieuwd of het gesprek van Pieter met zijn vader inmiddels heeft plaatsgevonden. Zoveel bewondering hoe mooi hij dit heeft weten te verwoorden!

Ilja⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Heel interessant, omdat hierin veel tips worden gegeven en de verhalen vanuit de kinderen versterken de tips.

Elbrecht⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Mooie open, eerlijke meningen en belevingen. Erg goed om te zien en te horen hoe het kind zijn of haar kant heeft gezien en gevoeld

Stéfania⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Boeiend om de verhalen van de kinderen zelf te horen.

Dorinthe⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Er zat veel herhaling in, maar dat maakt ook wel dat het echt blijft hangen. Fijne balans tussen praktische tips in aanpak en ervaringsverhalen die je raken.

Nouka⭐⭐⭐ (3/5)Geeft stof tot nadenken, al denk ik niet in onze specifieke situatie dat alles werkbaar is

Elize⭐⭐⭐⭐ (4/5)Geeft goede handvatten om ouders te steunen bij het voorbereiden om het gesprek te voeren met hun kind(eren)

Mandy⭐⭐⭐ (3/5)Het verhaal van Pieter raakt mij. Goed verwoord door alle kinderen. Het is helder maar het geeft niet bij iedere module onze situatie weer.

Cynthia⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Bedankt. Ik vind het een super cursus. Super helpful!

Henny⭐⭐⭐⭐ (4/5)Mooi hoor! Het is enorm helpend voor ouders om met deze input de eerste stap in het moeilijke proces van scheiding te kunnen gaan zetten.

Carlijn⭐⭐⭐⭐ (4/5)Heel Fijn en heldere stappen Hiermee kunnen we aan de slag, hoe pijnlijk het ook zal worden.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)a. veneboerGoedenavond Mijn kind is door jeugdzorg bij mij weg gehaald, en heb dus helaas geen gesprek kunnen hebben met mijn zoontje, en zie ik hem maar heel erg weinig. de regels van JBOV, en dat maakt een kind helemaal kapot. en dat is erg , ouders kunnen het best beter dan een buiten organisatie., Ik vond het een leerzame korte cursus, maar heb helaas het geld niet om het te kunnen betalen. bedankt

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)I. StuifbergenDeze training is zo verhelderend voor gescheiden ouders! Als professional wijs ik cliënten ook regelmatig op het bestaan van Villa Pinedo en deze training. Ik denk dat de training in een periode van verlies, pijn en verdriet (wat een scheiding hoe dan ook met zich meebrengt) een anker kan zijn voor ouders. Om steeds weer terug te gaan naar de vraag: "Wat heeft ons kind van ons nodig?' en daar dan je prioriteit te leggen.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)CarolineHi, Ik volgde deze unieke training als maatschappelijk werker in België. Ik geef advies aan de Familierechtbank in scheidingssituaties, naar verblijfsregelingen toe. Deze training vond ik erg zinvol qua onderwerpen en qua input van de kinderen. Zij spreken uit ervaring wat zeer waardevol is om hier meer rekening mee te kunnen houden. Wat ik nog een hiaat vindt, ook elders, is de betekenis van een scheiding voor kinderen / ouders met ASS. Ik kom dit veel tegen in onderzoeken en dit vraagt qua communicatie toch een andere aanpak. Als jullie dit willen bekijken ? Doe zo verder, ik raad de training zeker aan !

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Chris BrandsVoor mij een van de meest waardevolle trainingen die ik heb gedaan tijdens mijn scheiding. Het lijkt toch een live event te zijn wat beslag legt op je leven. Daarbij zijn kinderen de dupe en dat zou niet mogen. deze training geeft je inzicht in de andere kant en leerde mij om nog veel meer voor mijn kinderen er te zijn.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Erni de BeerWat een mooie training, duidelijk helder. En het is heel begrijpelijk voor iedereen met hele goede adviezen.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Silvia ZanderIk heb de training helaas niet helemaal af kunnen maken. De onderdelen die ik wel gedaan heb vond ik heel duidelijk, vanuit de praktijk uitgewerkt en verteld en met goede tips en handvaten. Vanuit mijn werk krijg ik regelmatig te maken met moeders die gescheiden zijn en waarbij de omgang en het contact met de ex moeizaam verloopt. Ik ga ze zeker aanraden deze training te volgen en ik heb zelf ook meer handvaten gekregen om deze moeders al wat beter te ondersteunen. Ik ben zelf ook een kind van gescheiden ouders en ook als ik van daaruit kijk naar jullie training dan vind ik hem heel erg helpend.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)bianca van der polhet is een cursus die echt aan te raden is als je op het punt staat om te gaan scheiden zodat je wee hoe je het beste voor de kinderen kan doen. Je leert veel van wat de kinderen vertellen.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)JoyceDe training liet me de emoties van de kinderen zien. Ook 1 van mijn kinderen heeft last van onze scheiding. En sloot zich voor ons af Via online training kwam ik op de buddy app voor kinderen. Voorgesteld aan de zoon. En het leek hem wel wat. Hij heeft sinds een aantal weken een buddy. En hij staat weer open hij lacht hij speelt vooral kan hij momenteel weer kind zijn. Hij kan z'n verhaal kwijt aan transparant iemand. En we merken dat de buddy hem echt goed doet

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)AbdelGoede les veel van geleerd

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Cindy LimbourgGoede opleiding, laagdrempelig en toegankelijk. Alles wat relevant is , komt aan bod. Het onderscheiden van de ouder- en ex-partnerrol werkt goed. De combinatie van informatie en opdrachten is prettig en verlevendigd. De filmpjes die kinderen aan het woord laten zijn heel treffend.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)J. ScharlooHeel duidelijk. Goed verwoord en in beeld gebracht wat nodig is voor een kind om een het nieuws van een scheiding zo rustig mogelijk te brengen. Uit alles spreekt dat veiligheid voorop moet staan.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)W. van de PolWat een emotie nog te lezen bij de kinderen. Wat doet het enorm veel met hen. Zelfs na jaren. Fijn om dit te weten en mee te nemen voor de toekomst.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)S. EijsinkHeel fijn dat jullie mij de kans geven het van de kant van de kinderen te ervaren.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)C. KremersGoede punten, helder verhaal. Fijne en duidelijke handvatten voor ouders om mee aan de slag te gaan.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)DoulonPositief verhaal van Emilio. Ouders horen geen ruzie te maken in bij zijn van Kinderen.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)JelskeHet verhaal van Emilio: Super fijn hoofdstuk. Ik zie/hoor wat ik al heel goed doe, en waar ik nog verbetering in kan brengen. Bedankt weer!

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)I.J.DEen 10

⭐⭐⭐⭐ (4/5)S. van den BergMooi hoofdstukken. Mooie filmpjes waar veel ouders denk ik veel aan kunnen hebben. Praktische tips zijn erg handig!

⭐⭐⭐⭐ (4/5)S. van den BergDe filmpjes waarin kinderen vertellen zijn super!

⭐⭐⭐⭐ (4/5)J. KoningVooral leerzaam om de filmpjes en verhalen van de kinderen te horen en lezen.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)JelskeDank jullie wel voor de inzichten. Ik ga ermee aan de slag!

⭐⭐⭐⭐ (4/5)AveeZó belangrijk; met z'n 2en vertellen

⭐⭐⭐⭐ (4/5)PamelaHeeel mooi initiatief en heel gestructureerd en een duidelijk overzicht

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)J. HoekstraHeel erg ontroerend. We moeten zuinig zijn op onze kinderen en hun gevoelens.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)MartijnDit is een zeer leerzame training. Ik ben al 5 jaar gescheiden, maar toch zijn er zoveel situaties voorbij gekomen die nog steeds actueel blijven en die mij inzicht geven hoe ik dingen nog steeds anders kan doen voor de kinderen en ze beter te begrijpen. Deze training is echt een aanrader voor ALLE ouders die gaan scheiden of dat al zijn.

⭐⭐⭐ (3/5)SuzanneDeze informatie is zeker toepasselijk voor ouders die op het punt staan om hun kinderen te vertellen dat ze gaan scheiden. Als je al langer gescheiden bent is dit een mogelijkheid om te kijken waar je op terug zou kunnen komen.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)LisaFijne tips en tricks. Soms qua filmpjes wel wat dezelfde filmpjes of stukjes ervan

⭐⭐⭐ (3/5)Jeroen GeritsVeel van de voorbeelden, aanbevelingen, praktijksituaties zijn voor ouders met kinderen die deze situatie bewust meemaken. Onze zoon is pas net 3. Dat maakt de informatie niet minder relevant, maar is vaak nog niet van toepassing op onze situatie.

⭐⭐⭐ (3/5)MoslinIs niet op ons van toepassing, wij hadden een kind van 6 a 7 maanden toen we gingen scheiden. Maar wel alles gelezen waar mijn kind op latere leeftijd mee te maken zou kunnen krijgen.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)I. BekkeringOok dit hoofdstuk was heel duidelijk verhelderend en leerzaam! Hulde!

⭐⭐⭐⭐ (4/5)YolandaEen heel duidelijk verhaal. Ik denk ook heel herkenbaar, voor gescheiden ouders. Mooie, eerlijke kinderverhalen. Die grijpen aan, maar hebben veel leermomenten in zich. Kinderen spreken uit ervaringen, weten wat ze gevoeld en gedacht hebben, maar vooral ook wat ze in die periode gemist hebben.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)TaritaIk denk dat ik altijd alles van alle kanten probeer te bekijken (wat overigens ook een valkuil is), maar het is ook goed om streng naar jezelf te kijken. Ook het ex partner vs ouder gedeelte is een goede om in je achterhoofd te houden.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)I. de BockMooi en leerzaam! Mooi dat er afwisseling in zit. lezen, kijken en dan weet een mail. Top gedaan !

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)B. OumaimaHet is heel duidelijk. De filmpjes zijn een goede toevoeging aan de informatie

⭐⭐⭐⭐ (4/5)AnoniemWat fijn om zo te lezen wat we beter wel en niet kunnen zeggen en doen, scheiden weten wij ook niet goed hoe we op een goede manier kunnen doen. kan er ook niet met iedereen over praten en fijn om te horen wat voor de kinderen belangrijk is en wat we vooral niet moeten doen of zeggen

⭐⭐⭐⭐ (4/5)I. OpmeerIk vind het filmpje van Pieter erg helpend. Ik vind dat hij zijn gevoel ontzettend mooi verwoord. Dit gaat mij zeker helpen in mijn werk, bedankt 🙂

⭐⭐⭐⭐ (4/5)AnoniemKinderen hebben veel meer last van scheiding dan wij als ouders kunnen bedenken.

⭐⭐⭐ (3/5)J. GroenewegenDuidelijk!

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)C. de WetHet verhaal van Kyra: Fijn dat ze het zo kan vertellen hoe het voor haar was en ook hoe het nu is. Het komt echt binnen.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)L. EnselHet zet me aan het denken!

⭐⭐⭐⭐ (4/5)HulyaacarMooi en duidelijk uitleg. Erg fijn dat de ervaringen van kinderen worden gedeeld, Praktijk voorbeelden worden gegeven. Goeie tips ook.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)K. HendrikxHet verhaal van Kyra: Ik vind het een heel helder verhaal, zowel in tekst als in de filmpjes. Een waardevolle toevoeging om de ervaringsdeskundigheid van de jongeren centraal te stellen en hen vanuit hun eigen ervaring tips te laten geven over wat er helpend is voor de kinderen/jongeren en wat dit van ouders vraagt. Praktisch bruikbaar, zowel voor ouders als professionals.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)B. BraunGoede tips!

⭐⭐⭐⭐ (4/5)L. SchobersHet verhaal van Pieter geeft heel duidelijk weer hoe het voor een kind kan zijn. Knap dat hij dit zo vertelt. Hij heeft ook veel inzicht in zichzelf.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)D. VersteegLeer een hoop over mijzelf hoe ik er in sta. Merk dat ik erg emotioneel ben. Maar goed om te weten dat er een punt is waar “ik” me op kan verbeteren

⭐⭐⭐⭐ (4/5)MartConfronterend om te zien wat dingen met het kind doen. Dank daarvoor

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)C. BrandsSupergaaf om dit te zien. Eigenlijk zouden partners die denken aan scheiden dit eerst moeten zien en dan nog een keer nadenken. Tis vaak toch een oplosbaar probleem

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)I. MeermanDit had ik 2,5 jaar eerder moeten weten. Al vraag ik me wel af of we destijds ertoe in staat waren geweest samen gesprekken als deze te voeren

⭐⭐⭐⭐ (4/5)D. Versteeg“De brief aan alle ouders” raakte me

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)MidagathoWij gebruiken allen de Google agenda en daarin staat ook aangegeven waar ze het weekend zijn. Op die manier hoeven de kinderen niet steeds te vragen waar ze het weekend zijn en zo ziet iedereen belangrijke afspraken. Vooral bij oudere kinderen een ideale manier als communicatie tussen mede ouders niet lekker verloopt

⭐⭐⭐⭐ (4/5)R. Belkega4 Dikke sterren voor het verhaal van Pieter, passende oefeningen om ook eens te ervaren hoe verandering doorwerkt op je hele zijn.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)MarleenDe verhalen, gedaan door de kinderen geven mijn , als hulpverlener, weer tips die ik goed kan gebruiken in de gesprekken die ik voer met gescheiden ouders.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)R. Belkega5 sterren, wat belangrijk om de start goed te doen en wat een moedige mensen die hun verhaal hier zo doen. Het raakt!

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)AngelaHandige opdrachten!

⭐⭐⭐⭐ (4/5)N. v/d EndeMooie afwisseling tussen informatie, tips, opdrachten en ervaringen van jongeren.

⭐⭐⭐ (3/5)R. MurgFijne manier om te zien, wat goed en wat fout kan gaan

⭐⭐⭐⭐ (4/5)PeldorDank voor de filmpjes. ik had het boek al eerder gekocht. de filmpjes geven er nog een extra lading aan. Voor ons is het scheidings-melding moment alweer een jaar geleden. belangrijkste wat ik nu mee krijg is: blijf luisteren, ook na tijd kunnen ‘nieuwe’ vragen opdoen over dit moment.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)TaritaIk vind het heel goed te horen dat je als ouder altijd moet bijven vragen hoe het me je kind gaat (mbt scheiding). In het geval van Pieter, leek het Jaren goed te gaan, maar op latere leeftijd kreeg hij het er toch moeilijker/lastiger mee. Ik vraag mijn dochter vaak of ze nog iets kwijt wil over het feit dat haar vader en ik uit elkaar zijn. Ze is nu 7 en geeft vaak aan van niet.. maar ik zal dit zeker blijven vragen, zeker nu ik weet dat het nooit weggaat. Dank je wel Pieter voor je mooie open verhaal

⭐⭐⭐⭐ (4/5)M. HagensMooi omdat het niet alleen over het moment van vertellen gaat, maar ook de periode erna en alles wat daar bij komt kijken. In scheiding blijven er altijd nieuwe momenten komen die lastig of juist fijn kunnen zijn. Dus hele goede toevoeging!

⭐⭐⭐⭐ (4/5)P. HoopenFijn om de verhalen van de kinderen zelf te horen. Heel waardevol, hoe verdrietig de verhalen en ervaringen ook zijn.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)TaritaWat ontzettend mooi hoe Kyra haar ervaringen verteld, zowel positief als negatief. Dank je wel

⭐⭐⭐⭐ (4/5)LisenkacHeel duidelijk en verhelderend.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)L. HulseboschHelder uitgelegd, kinderen centraal gesteld, ervaringen van kinderen maken het nog indringender.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)IrisMooie en leerzame training. Erg dapper van alle kinderen en jongere die hun beleving van de scheiding vertelde. Er werden gedurende de training veel praktische tips gegeven. Leuke afwisseling tussen luisteren en actief bezig zijn.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Corine MuijssonGoed, fijne cursus, nu al een goeie toevoeging aan het proces

⭐⭐⭐⭐ (4/5)Eva SpruitboenderIk volg deze training als stiefouder, ik merk dat de ouders van mijn stiefkinderen veel moeite hebben om met elkaar te communiceren en ik geef vaak adviezen. Het is fijn om te lezen en te horen dat ik bepaalde tips die jullie geven ook dingen zijn die ik hanteer. De regels bij het ene huis en het andere huis onder elkaar zetten is volgens mij ook een hele goede tip, daar zou ik graag samen met mijn partner naar willen kijken. Wel ben ik benieuwd hoe de ouders hier eventueel een gesprek over kunnen voeren, wanneer de regels per huis echt haaks op elkaar staan.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)N. van BeekGoede en mooie inzichten gegeven door de kinderen.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)L. van VeenOprecht verhaal dat binnen komt.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)K. vd KlaauwWat een hoop voorbeelden en ook een helder hoofdstuk in het boek. Mooi om het vanuit tips en ervaringen van de kinderen te lezen en door te laten dringen. Complimenten

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)EricaHet is zo goed om dit te lezen en te horen. Ook enorm fijn om te lezen dat ik het echt doe zoals zeggen dat wenselijk is. Het enige wat ik wel mis is, wat als een vader niet betrouwbaar of beschikbaar is? En dat dus niet de scheiding het probleem is…

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)K. Backx5 sterren. Goede info!

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)MariekeHet is fijn om positieve feedback te krijgen, dat je met de training begint en naar de positieve dingen te moeten kijken.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)Floriaan VenhorstFilmpjes duren erg lang.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Dinjaeen compleet beeld van wat het doet met kinderen

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)DionneSuper

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)BasHet is niet helemaal van toepassing op mijn situatie omdat ik met een verstotende moeder te maken heb. Maar heb er de nodige aantekeningen uit gehaald en veel inzichten gekregen in de gedachte gang van de kinderen op verschillende leeftijden die dit overkomt. Kan oprecht zeggen dat de scheiding voor mijn kinderen dramatisch is geweest. Wordt er oprecht boos om en zit meteen te denken dat ik alles heel anders had moeten aanpakken toen moeder dit pad in sneltreinvaart begon te betreden. Voel me gefaald in mijn vaderschap om mijn dochters te beschermen van wat hun is overkomen.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)BonneZeer pakkende speech in ziggo dome! Dit blijf ik voor ogen houden. Ik probeer het zo goed mogelijk voor mn 2 jarige dochtertje in te schatten, een gesprek is dan groots, wel leggen we de situatie uit. Dank voor de handvatten

⭐⭐⭐⭐ (4/5)Bonne KeizerDe balans vinden tussen eigen spullen heen en weer en alles op 2 plekken. Dit leert mij wel om de enkele spullen te minimaliseren.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)MartijnIk weet niet hoeveel van deze verhalen in de training voorbij komen, maar zulke verhalen zijn zo waardevol en mogen er meer van zijn. Ik als gescheiden ouder (5 jaar geleden gescheiden) vind ingrijpend om te horen hoe een kind over een langere periode de scheiding ervaart.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)Marijke NijhofDe video van Pieter is super herkenbaar. De hulpverlening heeft het er steeds alleen maar over, dat het contact tussen mij en mijn ex goed moet zijn, maar als dit oppervlakkig goed is, heeft het ook geen zin.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)C. van GijzelPrachtig verwoord!

⭐⭐⭐⭐ (4/5)Wendy4 sterren wil ik geven, maar er gebeurt niets als ik er op klik. Het is goed om te horen waar je aan moet denken tijdens een gesprek. Wat ik zelf heb ervaren en waar ik op hoopte meer over te leren is hoe je om moet gaan met de mede-ouder als je er allebei heel anders in staat. Wij hadden ons gesprek ook voorbereid en besproken wat wij zouden zeggen, maar op moment suprem zei hun vader toch dingen in de trant van papa houd nog wel van mama, maar mama niet meer van mij. Hij begon meteen in zijn slachtofferrol te kruipen. Ik hoop dat ik in de andere hoofdstukken misschien nog leer hoe ik daar mee om kan gaan en hoe ik voor mijzelf kan opkomen als ik weet dat papa weer dingen heeft gezegt die hij niet tegen de kinderen hoort te zeggen.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)HanjeDuidelijk verhaal hoe de kinderen de scheiding ervaren

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)AydinFijn zo een training!! De ervaringen van de kinderen is verhelderend.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Marianne HommelsGoed dat er ook aandacht aan ouderverstoting wordt gegeven, helder.

⭐⭐⭐ (3/5)BruinsmaGoed om dat meisje te horen praten. Alleen is het wéér niet gegaan zoals bij mij, dus ik vind het allemaal wel interessant, maar heb er weinig aan.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Wendy Dikken5 sterren. Mooi om dingen bevestigd te zien/ horen die ik zelf ook dacht te weten. Loyaliteit laat kinderen zwijgen over hun gedachten, ook al geef je als ouder aan dat ze alles mogen zeggen en dat geen enkel gevoel niet gedeeld mag worden ook al kwetst het mij of papa. Meer dan dat aan de kinderen laten weten en blijven herhalen kan dus niet. Of ze eerlijk zijn en er over praten is de keuze van de kinderen.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)AndreaHeel verhelderend, vooral de opdrachten en de filmpjes van de kinderen zijn een aanvulling op wat je eigenlijk al weet, maar nog niet in de juiste vorm weet te gieten. Dank daarvoor!

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Truus van den GoorTop, duidelijke theorie aangevuld met opdrachten voor ouders waar ik als professional ook gebruik van kan maken bij ambulante gezinsbegeleiding.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Daisy TolenaarsNogmaals, hele duidelijk filmpjes! goede opdrachten en tekst

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Liesbeth SchobersMooi om te horen van Juul wat beide ervaringen met haar hebben gedaan. Heel waardevol!

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Evelienheel bruikbaar ! goed uitgelegd. Feit dat kinderen aan woord zijn : heel krachtig signaal !

⭐⭐⭐⭐ (4/5)Evelyn van de VeldeHeel interessant ! als beginnend professional, die met (v)echtsscheidingen werkt, zitten hier ook heel veel nuttige zaken in !

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)JamilaMooi hoe de jongeren in het filmpje vertellen hoe zij het hebben ervaren. Dat onthoud ik beter dan het lezen van de theorie.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)Sandra van RijswijkGoed opgezette training door modulaire opzet met afwisseling van filmpjes, opdrachten, adviezen. Bij laatste modules waren helaas de opdrachten of hoofdstukken uit het boek niet te downloaden.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)L. de KortTop. Ook het ervaren van de praktische kant, dus slapen in verschillende bedden etc. De persoonlijke kindverhalen zijn steeds erg aangrijpend.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)DebbieIk ben heel blij dat ik dit pakket heb aangeschaft. Het geeft me wat rust en inzichten in hoe ik het gesprek moet voorbereiden.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)DebbieIk ben heel blij dat ik dit pakket heb aangeschaft. Het geeft me wat rust en inzichten in hoe ik het gesprek moet voorbereiden.

⭐⭐⭐ (3/5)ElsaTips wat te doen als je zelf als ouder wel probeert het kind te beschermen, maar de andere ouders juist dat niet doet.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)Advocatenkantoor Koen

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)KarinDe opzet van de hele training vind ik heel prettig. Voor alle hoofdstukken tot dusver geldt hetzelfde; inspirerend, helpend, niet altijd makkelijk maar goed. Confronterend ook maar dat is oké. Het zet bij mij een enorm proces in gang; van in de spiegel kijken, nadenken, voelen, me invoelen in mijn kinderen, in mijn ex partner, hem vergeven maar ook mezelf vergeven. Want hoezeer ik ook heel bewust in het proces heb gestaan en nog, ik heb echt niet alles goed gedaan, we hebben echt niet alles goed gedaan. Ik mis nog wel een hoofdstuk voor opa’s en oma’s. Vaak zijn zij enorm belangrijk en in mijn geval ook aanwezig in het leven van kinderen. Als ouders gaan scheiden kan de opstelling van grootouders zowel positief als negatief uitpakken.isschien krijg je als scheidende ouder de zorg van je ouders over het feit dat je gaat scheiden erbij, wat in mijn geval zo was. Mijn ex werd verliefd op een ander en ik heb er bewust voor gekozen mijn ouders dit NIET te vertellen, bijna niemand overigens. De kinderen ook niet, ik zag en zie die verliefdheid als een symptoom van een relatie die niet goed meer was, niet als de oorzaak. Ik wilde voorkomen dat anderen en zeker mijn ouders negatief over de vader van de kinderen zouden praten. Dat mijn ouders uit loyaliteit naar mij partij voor mij zouden kiezen en de kinderen in een loyaliteitsconflict zouden brengen. Maar dat is een hele worsteling. Ik zou het heel waardvol vinden om ervaringsverhalen van kinderen/jongeren daarover te horen. Wat kunnen opa’s en oma’s doen of beter niet doen? Hoe kan je daar als ouder bij helpen of wat moet je juist laten? En misschien moet je die vraag wat breder trekken naar familie, ooms, tantes? Want ook die bloedband blijft na een scheiding gewoon bestaan.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)KarinIndrukwekkend, met veel respect voor ouders geschreven, gesproken maar ook zeker duidelijk. Confronterend ook maar dat is goed, nodig ook wel. En die ervaringsverhalen zijn echt enorm helpend. Dankjewel voor de tips in woordkeuze! Wat zou ik graag willen dat deze training verplicht werd gesteld voor alle ouders die als partners uit elkaar gaan. Maar hoe doe je dat, geen idee.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)AnneHoe ga je om met verschillende leeftijden van kinderen om in het gesprek, in ons geval 5, 8 en 10. Moeten er nog specifieke dingen wel of niet benoemt worden op een bepaalde leeftijd?

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)HenryPrachtig verhaal van Juul. Pijnlijk om te horen dat ze toch twee verschillende scheidingen moet meemaken. Ook hier zie ik toch weer een meisje wat zich zo goed kan verwoorden…… De pijn heeft haar ook rijper en sterker en wijzer gemaakt, en dat is, ondanks, mooi om te zien.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)HenryMooi en heel duidelijk verhaal van deze oudere jongen ,naam ff kwijt. Wat kan het moeilijk zijn om dingen te vertellen etc. Het is voor deze, en al kinderen van gescheiden ouders, een moeilijk proces…………. Ondanks deze pijnlijke ervaring doen ze veel levenswijsheid op die hun wijzer en meer ontwikkeld maken op emotioneel vlak. Harde lessen zullen we maar zeggen.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)HenryZo een verhaal van dit meisjes komt goed aan en is zo duidelijk om te horen hoe een kind een scheiding ervaart. Communicatie, ……..zo moeilijk om te doen, zo verhelderend als het werkt. Niet denken , maar doen!

⭐⭐⭐ (3/5)OrelieFijn dat het vanuit het kind is ingestoken en liefdevol. Ik ben zelf nog op zoek naar specifiekere adviezen voor de leeftijd van mijn kinderen (3 en 5 jaar).

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Mariette KoopsIk heb er veel aan gehad. Ik voelde me heel erg schuldig over de scheiding, dat ik dit mijn kinderen aandoe. Maar door dit hoofdstuk leer ik dat wij het best wel redelijk goed doen. Al zijn er altijd punten waarop ik kan verbeteren. Daar wil ik nu aan gaan werken. Bedankt!!

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)CoachIk heb jullie training via LinkedIn ik ben een moeder en een ex-partner en tevens professional. De training zit na mijn in ziens stevig in elkaar. Waarvoor complimenten. Er wordt ingezoomd op de behoefte van het kind waarmee voorkomen wordt dat er oudervestoting om de hoek komt kijken. Wat mij betreft wordt dit een onlosmakelijk deel van scheiden en onderdeel van het ouderschapsplan.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Monique WittemanSuper fijne informatie. Dit zou verplichte kost moeten zijn voor alle ouders. Heet erg bedankt voor de mooie tips en verhalen.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)W. BijwaardDank je wel! Het was leerzaam en verhelderend. Hoewel wij het als ouders volgens mij goed doen, zet het me wel aan het denken. We moeten blijven werken aan de communicatie, steeds bedacht zijn. En ons aanpassen aan de situatie en aan de fase waarin de kinderen zich bevinden.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)Xander van EgmondHet is fijn om te horen van kinderen dat zaken die ik anders wil doen en probeer om te veranderen in mijn gedrag, inderdaad de zaken zijn die zij belangrijk achten. Ik vond het heel mooi zoals de kinderen aan kunnen geven hoe zij de scheidingen van hun ouders ervaren hebben. Groot compliment voor de kinderen!!

⭐⭐⭐⭐ (4/5)Manel VerbruggenHet is fijn om alle ervaringen te horen. Alleen de vertaling naar mijn kids is lastig. En hoe ga ik om met nukkige antwoorden. wat zeg ik wel ervan tegen hun vader en wat niet. wat als ik het wel belangrijk vind, maar het kind wil niet dat ik dat deel.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)Irina TudorGraag ook aandacht besteden aan same sex ouders. Bedankt!

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Irma Woninkzeer waardevol, voor ouders een eye-opener

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Nathalie van HoofBedankt Marsha en Villa Pinedo voor jullie inzichten en overzichtelijke training. Als mediator heb ik veel bruikbare tips gekregen voor het werken met ouders en kinderen in echtscheidingssituaties.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)S. DaanenHeel fijn om de verhalen van de kinderen te horen. Ik denk dat dit onderwerp altijd verder uitgediept kan worden, omdat er zoveel verschillende situaties zijn, mogelijkheden en manieren. Dus wellicht in de toekomst een verdieping op dit onderwerp en misschien meerdere onderwerpen? 🙂

⭐⭐⭐ (3/5)AnoniemDe opdrachten zorgen ervoor dat je je eigen handelen en denken reflecteert. Dat is een goede stap. Daarentegen is het lastig om verbeteringen aan te brengen aangezien dit van 2 kanten moet komen. Ik kan mijn gedrag aanpassen/verbeteren, maar voor een goede communicatie en contact zijn 2 mensen nodig met dezelfde instelling 😉

⭐⭐⭐ (3/5)Moniek GehringHet heeft me vooral een goed beeld gegeven van hoe je je als stiefouder op kunt stellen en wat je vooral niet moet doen. Wat ik nog mis is, hoe het te doen als de nieuwe partner ook een kind heeft en hoe je het contact met alle kinderen en beide partners het beste op kunt bouwen. Zeker als het ene kind een ander tempo heeft, dan het andere.

⭐⭐⭐ (3/5)KeesIk mis de rol van andere naaste familieleden. En dan met name de rol van opa’s en oma’s. Zij spelen in rondom een scheiding en in periode daarna ook een bijzondere (oppas/opvang-)rol in het leven van kinderen. Laten zij zich negatief uit over de ex-partner? En hoe is dit voor de kinderen?

⭐⭐⭐⭐ (4/5)R.SchaapHet is heel erg toegankelijk.

⭐⭐⭐ (3/5)Maartje MathijssenMooie, indrukwekkende video. Duidelijk verhaal. Misschien nog goed om erbij te vermelden dat de gevoelens die in de video worden benoemd, vaak voorkomen.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)M. MeskenOok nu weer; zo mooi hoe de theorie aangevuld wordt met verhalen van kinderen!

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Jet van der StruijkOntwapenend

⭐⭐⭐⭐ (4/5)N. PoulisseBij de opdracht met de brief die je aan jezelf schrijft, wordt voorgesteld dat je die na een lange tijd pas openmaakt. Het is niet duidelijk of jullie dan denken aan jaren, of een paar maanden. Ik kan me ook voorstellen dat het goed zou zijn om die brief bijv. iedere drie maanden weer eens te lezen.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)Sandra PrengerIk moest even wennen aan het terug kijken ik ben bijna al 6 jaar geleden gescheiden. Ik vond het mooi om te kunnen zien dat we als ouders het best “goed” hebben gedaan in die tijd. De filmpjes met verhalen van de kinderen zelf zijn echt een aanvulling. In de scheidingstijd komt er als ouders/partner ook zoveel op je af dat je makkelijk hierin de gevoelens van de kinderen kunt verliezen. Als ik naar het eerste hoofdstuk kijk en dan naar de scheiding van mijn huidige partner, vraag ik me nog steeds wel af hoe je dit kunt toepassen als 1 van de ouders hierin niet mee wil werken, en heel erg in de slachtofferrol gaat zitten. En de kinderen hierin meetrekt. Dan kun je deze adviezen wel mee willen nemen maar hoe?

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)A. Mulder5 sterren verder laat ik het bezinken om er het beste uit te halen en me eigen te maken 😉

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Charlotte SchoemakersIn begrijpelijke taal en met positieve insteek. Heel respectvol geschreven, niet verwijtend. Mooie opdrachten ter zelfreflectie. Is er ook een versie voor anderstaligen? Misschien nog toevoegen wat ouders moeten doen als zij er achter komen dat zij professionele hulp nodig hebben voor hun emoties of in de communicatie. Wat is dan een eerste stap?

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Caroline SleurinkMooie interviews met de kinderen.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)Elies BoitenDuidelijke adviezen vanuit de kinderen!!!!

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)RaoulIk vind dat wat de kinderen zeggen heel goed binnenkomt, en zou graag met mijn ex goed met mijn kind omgaan en positief communiceren,

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Celina BuijsWat mooi om van kinderen terug te horen wat zij vinden en welke tips zij ouders geven

⭐⭐⭐⭐ (4/5)Leinde KruyfIk vond de filmpjes erg fijn, dit komt gewoon veel beter binnen dan tekst. De opdrachten zijn ook best wel interessant ( de allergie en dat in het goede vakje zetten en er bewust over nadenken hoe je er op reageert). Van mij had het nog wel wat actiever gemogen. Nu is het voor mij meer alleen een bewustwording (wat ook heel goed is) maar ik had eerlijk gezegd meer een training verwacht. Verder vind ik dit een positieve ontwikkeling. 8 jaar geleden toen we gingen scheiden heb ik ernstig gezocht naar informatie hierover. Het is natuurlijk niet positief (scheiding) maar wel nodig en hopelijk kan het veel ouders (voordat de problemen te groot zijn) helpen.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Mirjam TijsenHerkenbaar

⭐⭐⭐⭐ (4/5)EmslifeDuidelijke informatie. Dank voor de mogelijkheid om deel te nemen. Als professional die dagelijks te maken heeft met kinderen en ouders in complexe scheidingen is alle informatie en iedere tip welkom.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)Karen WindSommige filmpjes zijn lang en bevatten veel herhaling. Mogelijk voor de ouders goed, maar voor de professional lang.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)MariekePrachtige cursus, ik had hem zelf niet beter kunnen verwoorden. Een leuke, goede cursus, voor mij geen nieuwe feiten aan het licht gekomen, maar dit neemt niet weg om de cursus niet af te nemen, je moet immers blijven investeren en het is altijd goed om alles even weer in kaart te zetten, ” waar sta ik nu?” Dus ook aan alle ouders waarbij het goed gaat, adviseer ik dit! Villa Pinedo is een heel erg mooi platform! ik hoop dat onze stiefdochter hier ook nog veel aan kan hebben! BEDANKT!

⭐⭐⭐⭐ (4/5)A. BosmanIk vind het fijn om die spiegel voorgehouden te krijgen. Opvallend dat ik zo veel moeite heb om positieve punten van mijn ex te benoemen. Makkelijk om de fouten bij de ander te leggen maar zelf zal ik ook moeten veranderen. Ook als de ander dat niet doet.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)E. van BaarleHet zou goed zijn, als professionals deze video’s zelf bezien en de cliënten deze opdrachten meegeven. Ik heb ze uitgedraaid en zal het eens aan cliënte meegeven om te doen. overzicht, respect en het elkaar horen, levert rust voor een kind op. Goed gedaan!

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Annemieke de MareInhoudelijk bekende informatie voor mij, de filmpjes zorgen voor verbreding in het me voorstellen hoe een kind iets kan beleven, heel sterk!

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)EllenIk vind dit hoofdstuk echt een eye-opener. Vooral door de filmpjes van de kinderen, die erbij zitten. Dat is echt een meerwaarde voor wat betreft de gehele cursus als ik dat zo mag inschatten.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Joost van de WeteringFantastisch dit. Niet te rooskleurig maar ook niet te negatief. Het sluit exact aan op de praktijk. Ik hoop dat iedere gescheiden ouder deze cursus volgt. Groeten Joost

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)ArvaHeel waardevol met tips en ervaringen van kinderen. Je leert je openstellen en je leert jezelf een stapje naar achter te verplaatsen, want het gaat niet alleen maar om jou en je gekwetste gevoelens als ex-partner; het gaat vooral ook om de kinderen die erbij betrokken zijn en die niet weten wat ze overkomt. Het is heel belangrijk om de scheiding van ouderrol en ex-partner te kunnen zien: daar staat of valt alles mee. Het werkt heel goed om de filmpjes te zien waar de kinderen van verschillende leeftijden hun ervaringen en tips delen, want zo kun je vanuit de leeftijd van je eigen kind meedenken en meevoelen. Het jongste meisje geeft bijvoorbeeld voorbeelden vanuit haar eigen leefwereld: een koekje delen, scheel kijken om boze ouders te laten lachen..heel aandoenlijk. Aan de houding en manier van spreken van de kinderen probeerde ik af te leiden hoe goed of slecht de scheiding was verlopen en vaak klopte het. De oudere jongen die heel zelfverzekerd overkwam had ook een ‘fijne’ scheiding meegemaakt en zelfs dan nog speelden de emoties hem parten. Dit geeft aan HOE VEEL invloed een scheiding heeft op een kind, zelfs na jaren. Dit zou verplichte kost moeten worden voor scheidende ouders zodat ze de focus van zichzelf kunnen verplaatsen naar hun kind! Een eye opener voor wie zich open wil stellen❤️

⭐⭐⭐ (3/5)Juffrouw TaartIk zou heel graag een filmpje willen zien over kwaad spreken van een ouder, dat dit echt niet kan, en dat een kind niet hoeft te kiezen

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Tessa TaminiauHet zou fijn zijn als je van te voren een soort inschatting krijgt over hoe lang een hoofdstuk ongeveer duurt? En doe je elke dag 1 hoofdstuk of 1 per week? Misschien staat dit wel ergens vermeld en is mij dit ontgaan..?

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Jaap NeijmanIk besef me nu,dat ik al dingen fout heb gedaan bij het vertellen over onze scheiding. Maar besef me nu ook dat het nog niet te laat is om erop terug te komen en mijn kinderen om hun mening te vragen.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)M. JansenOntzettend helpend de video’s en knap verwoord door alle jongeren hoe ze de situatie beleefd hebben en wat belangrijk is en wat je vooral niet moet doen als ouders. Dit helpt mij als hulpverlener ook weer enorm bij het helpen van kinderen/jongeren en hun ouders/families/netwerk in dit soort situaties. – Leuke afwisseling van tekst, video’s en opdrachten Feedback: Ik merk dat ik een aantal dingen dubbel heb gelezen in de verschillende onderwerpen. Dit komt misschien omdat in het eerste onderwerp gevraagd wordt om hoofdstuk 1 te lezen. Hierin staat al heel veel informatie die daarna volgens mij ook weer terug komen bij de andere onderwerpen van het hoofdstuk.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)JillZelf als kind van gescheiden ouders weet ik hoe belangrijk Het Gesprek is. Nu ik zelf gescheiden ben in geheel andere omstandigheden als mijn ouders toen is het heel goed om dit zo te lezen en horen, en besef ik dat ik en mijn ex het gesprek nog niet goed hebben gevoerd. Dat moeten we zeker gaan doen!

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)IrmaErg belangrijk voor ouders en kinderen Het gesprek. Mooi dat er verhalen zijn wat goed ging en minder goed. En vooral ook de tips!

⭐⭐ (2/5)MoonDuidelijk vooral door de verhalen van de kinderen zelf natuurlijk. Ervaar het wel als beknopt, had meer achtergronden, theoretische kennis willen opdoen. Prijs/ inhoud klopt voor mijn gevoel niet.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Tim HaitsmaTja, zet je goed aan het denken. Dank je wel

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)IsabelleZeer waardevol!!! Iedere ouder moet dit gewoon zien!

⭐⭐⭐⭐ (4/5)N. FazilBij alle filmpjes (prachtig gefilmd, mooie beelden) erger ik me aan de zenuwmuziek op de achtergrond. wat mij betreft voegt dat niets toe, beelden en woorden spreken voor zich

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)AadConfronterend, emotioneel

⭐⭐⭐⭐ (4/5)I. BolssensIk mis eigenlijk nog een beetje diepgang / inhoud op mogelijk negatief gedrag van jezelf ten aanzien van de ex-partner: de menselijkheid daarvan naast het feit dat het ondermijnend / destructief is voor de kinderen. Een soort van bewustwording dat je als scheidende ouder (ook al ligt het initiatief bij de ander) verantwoordelijkheid moet/kunt nemen voor hoe je met dit verdriet / deze situatie omgaat.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)D. TigchelaarNuttige informatie

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)C. HobertBijzonder een aangrijpend hoe de jongeren vertellen over hun ervaringen. Het ontroerde me vaak en heeft me aan het denken gezet.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)M. Van WelijHet is heel prettig om te horen hoe het voor de kinderen is. Zelf zit je zo ontzettend in de overlevingsmodus. Je doet je best maar het is lastig om je in te leven in het kind. Wat ik wel mis is meer praktisch of feedback wanneer er kleine kinderen in het spel zijn. En hoe ga je er mee om als je kinderen vragen gaan stellen. Mijn zoon was 1 toen wij uit elkaar gingen. Hij begint nu (3,5 jaar inmiddels) vragen te stellen zoals: Gaat mama mee naar papa & Cindy (vriendin papa). ik probeer dan in kindertaal het uit te leggen maar waar moet je rekening mee houden als het kind nog zo jong is?

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Paula BakkerDie Juul, wat een sterke dame is dat (geworden) hoe zij 2 soorten scheidingen kan beschrijven en hoe zij daar op terug kijkt. Mooie fragmenten. Wat een mooi respectvol gebaar, mogen getuigen voor je (stief)vader bij zijn huwelijk!

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Paula BakkerIk herken e.e.a. uit de webenair destijds gegeven. Duidelijk en helder

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Bakx AdviesComplimenten voor jullie wijze van aanpak om ouders bewust te maken hoe kinderen een scheiding beleven. Ook de regels zoals ouders met elkaar verder als echte ouders spreekt mij heel erg aan.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)ManonCommunicatie, is gewoon heel belangrijk, ik denk dat iedereen daar weleens moeite mee heeft. Ik heb met veel plezier en uiteraard emotie deze cursus doorlopen. Het lastige vind ik zelf, dat als, jezelf wel graag wil communiceren maar de andere ouder nagenoeg niet, het moeilijk blijft om het toch duidelijk te maken hoe belangrijk het in gesprek blijven is. En het ook lastig is als je met dingen aan kom zoals het boek ” Aan alle gescheiden ouders” of zoals deze trainings, de andere ouder er niet voor open staat, dat blijft dat communiceren erg lastig. Maar ik neem vele punten mee uit deze training. Met vriendelijke groet Manon B.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)RaoulIk heb geleerd dat je altijd alles eerlijk en op tijd aan je kinderen moet vertellen en niks moet verzwijgen

⭐⭐⭐⭐ (4/5)Dani IJzermansSoms is de communicatie kort na de scheiding goed te noemen, maar stagneert deze na jaren als er een nieuwe partner in het spel komt. Deze online training benadrukt weer even dat het belangrijk is dat je als ouders met elkaar op een respectvolle manier blijft communiceren.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)W. BijwaardDank je wel! Het was leerzaam en verhelderend. Hoewel wij het als ouders volgens mij goed doen, zet het me wel aan het denken. We moeten blijven werken aan de communicatie, steeds bedacht zijn. En ons aanpassen aan de situatie en aan de fase waarin de kinderen zich bevinden.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)Liesbeth BrugemannHeel waardevol. Ikzou nog een belangrijke aanvulling vinden, nog explicieter benoemen dat de kinderen 1 leven hebben en dat ze dus niet het gevoel moeten hebben een deel verborgen te moeten houden voor de andere ouder (hetzij om een ouder niet te kwetsen, hetzij uit angst dat de ouder over wie je vertelt boos wordt), Marsha noemde wel het uithoren en de angst dat de informatie wordt gebruikt tegen de andere ouder.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)Elies BoitenIk vind dat pieter heel mooi duidelijk maakt hoe moeilijk het is voor een kind om open te zijn over hoe hij zich voelt over bijvoorbeeld een nieuwe partner. En hoe lang het kan duren voor een kind die dingen wel durft uit te spreken. Dat benadrukt hoe belangrijk het is als ouder om uitnodigend te zijn naar alles wat t kind evt zou willen uitspreken.