Skip to content

Wat anderen zeggen...

⭐⭐⭐⭐ (4/5)DebbieIk ben heel blij dat ik dit pakket heb aangeschaft. Het geeft me wat rust en inzichten in hoe ik het gesprek moet voorbereiden.


⭐⭐⭐ (3/5)ElsaTips wat te doen als je zelf als ouder wel probeert het kind te beschermen, maar de andere ouders juist dat niet doet.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)KarinDe opzet van de hele training vind ik heel prettig. Voor alle hoofdstukken tot dusver geldt hetzelfde; inspirerend, helpend, niet altijd makkelijk maar goed. Confronterend ook maar dat is oké. Het zet bij mij een enorm proces in gang; van in de spiegel kijken, nadenken, voelen, me invoelen in mijn kinderen, in mijn ex partner, hem vergeven maar ook mezelf vergeven. Want hoezeer ik ook heel bewust in het proces heb gestaan en nog, ik heb echt niet alles goed gedaan, we hebben echt niet alles goed gedaan. Ik mis nog wel een hoofdstuk voor opa’s en oma’s. Vaak zijn zij enorm belangrijk en in mijn geval ook aanwezig in het leven van kinderen. Als ouders gaan scheiden kan de opstelling van grootouders zowel positief als negatief uitpakken.isschien krijg je als scheidende ouder de zorg van je ouders over het feit dat je gaat scheiden erbij, wat in mijn geval zo was. Mijn ex werd verliefd op een ander en ik heb er bewust voor gekozen mijn ouders dit NIET te vertellen, bijna niemand overigens. De kinderen ook niet, ik zag en zie die verliefdheid als een symptoom van een relatie die niet goed meer was, niet als de oorzaak. Ik wilde voorkomen dat anderen en zeker mijn ouders negatief over de vader van de kinderen zouden praten. Dat mijn ouders uit loyaliteit naar mij partij voor mij zouden kiezen en de kinderen in een loyaliteitsconflict zouden brengen. Maar dat is een hele worsteling. Ik zou het heel waardvol vinden om ervaringsverhalen van kinderen/jongeren daarover te horen. Wat kunnen opa’s en oma’s doen of beter niet doen? Hoe kan je daar als ouder bij helpen of wat moet je juist laten? En misschien moet je die vraag wat breder trekken naar familie, ooms, tantes? Want ook die bloedband blijft na een scheiding gewoon bestaan.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)KarinIndrukwekkend, met veel respect voor ouders geschreven, gesproken maar ook zeker duidelijk. Confronterend ook maar dat is goed, nodig ook wel. En die ervaringsverhalen zijn echt enorm helpend. Dankjewel voor de tips in woordkeuze! Wat zou ik graag willen dat deze training verplicht werd gesteld voor alle ouders die als partners uit elkaar gaan. Maar hoe doe je dat, geen idee.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)AnneHoe ga je om met verschillende leeftijden van kinderen om in het gesprek, in ons geval 5, 8 en 10. Moeten er nog specifieke dingen wel of niet benoemt worden op een bepaalde leeftijd?

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)HenryPrachtig verhaal van Juul. Pijnlijk om te horen dat ze toch twee verschillende scheidingen moet meemaken. Ook hier zie ik toch weer een meisje wat zich zo goed kan verwoorden…… De pijn heeft haar ook rijper en sterker en wijzer gemaakt, en dat is, ondanks, mooi om te zien.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)HenryMooi en heel duidelijk verhaal van deze oudere jongen ,naam ff kwijt. Wat kan het moeilijk zijn om dingen te vertellen etc. Het is voor deze, en al kinderen van gescheiden ouders, een moeilijk proces…………. Ondanks deze pijnlijke ervaring doen ze veel levenswijsheid op die hun wijzer en meer ontwikkeld maken op emotioneel vlak. Harde lessen zullen we maar zeggen.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)HenryZo een verhaal van dit meisjes komt goed aan en is zo duidelijk om te horen hoe een kind een scheiding ervaart. Communicatie, ……..zo moeilijk om te doen, zo verhelderend als het werkt. Niet denken , maar doen!

⭐⭐⭐ (3/5)OrelieFijn dat het vanuit het kind is ingestoken en liefdevol. Ik ben zelf nog op zoek naar specifiekere adviezen voor de leeftijd van mijn kinderen (3 en 5 jaar).

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Mariette KoopsIk heb er veel aan gehad. Ik voelde me heel erg schuldig over de scheiding, dat ik dit mijn kinderen aandoe. Maar door dit hoofdstuk leer ik dat wij het best wel redelijk goed doen. Al zijn er altijd punten waarop ik kan verbeteren. Daar wil ik nu aan gaan werken. Bedankt!!

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)CoachIk heb jullie training via LinkedIn ik ben een moeder en een ex-partner en tevens professional. De training zit na mijn in ziens stevig in elkaar. Waarvoor complimenten. Er wordt ingezoomd op de behoefte van het kind waarmee voorkomen wordt dat er oudervestoting om de hoek komt kijken. Wat mij betreft wordt dit een onlosmakelijk deel van scheiden en onderdeel van het ouderschapsplan.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Monique WittemanSuper fijne informatie. Dit zou verplichte kost moeten zijn voor alle ouders. Heet erg bedankt voor de mooie tips en verhalen.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)W. BijwaardDank je wel! Het was leerzaam en verhelderend. Hoewel wij het als ouders volgens mij goed doen, zet het me wel aan het denken. We moeten blijven werken aan de communicatie, steeds bedacht zijn. En ons aanpassen aan de situatie en aan de fase waarin de kinderen zich bevinden.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)Xander van EgmondHet is fijn om te horen van kinderen dat zaken die ik anders wil doen en probeer om te veranderen in mijn gedrag, inderdaad de zaken zijn die zij belangrijk achten. Ik vond het heel mooi zoals de kinderen aan kunnen geven hoe zij de scheidingen van hun ouders ervaren hebben. Groot compliment voor de kinderen!!

⭐⭐⭐⭐ (4/5)Manel VerbruggenHet is fijn om alle ervaringen te horen. Alleen de vertaling naar mijn kids is lastig. En hoe ga ik om met nukkige antwoorden. wat zeg ik wel ervan tegen hun vader en wat niet. wat als ik het wel belangrijk vind, maar het kind wil niet dat ik dat deel.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)Irina TudorGraag ook aandacht besteden aan same sex ouders. Bedankt!

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Irma Woninkzeer waardevol, voor ouders een eye-opener

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Nathalie van HoofBedankt Marsha en Villa Pinedo voor jullie inzichten en overzichtelijke training. Als mediator heb ik veel bruikbare tips gekregen voor het werken met ouders en kinderen in echtscheidingssituaties.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)S. DaanenHeel fijn om de verhalen van de kinderen te horen. Ik denk dat dit onderwerp altijd verder uitgediept kan worden, omdat er zoveel verschillende situaties zijn, mogelijkheden en manieren. Dus wellicht in de toekomst een verdieping op dit onderwerp en misschien meerdere onderwerpen? 🙂

⭐⭐⭐ (3/5)AnoniemDe opdrachten zorgen ervoor dat je je eigen handelen en denken reflecteert. Dat is een goede stap. Daarentegen is het lastig om verbeteringen aan te brengen aangezien dit van 2 kanten moet komen. Ik kan mijn gedrag aanpassen/verbeteren, maar voor een goede communicatie en contact zijn 2 mensen nodig met dezelfde instelling 😉

⭐⭐⭐ (3/5)Moniek GehringHet heeft me vooral een goed beeld gegeven van hoe je je als stiefouder op kunt stellen en wat je vooral niet moet doen. Wat ik nog mis is, hoe het te doen als de nieuwe partner ook een kind heeft en hoe je het contact met alle kinderen en beide partners het beste op kunt bouwen. Zeker als het ene kind een ander tempo heeft, dan het andere.

⭐⭐⭐ (3/5)KeesIk mis de rol van andere naaste familieleden. En dan met name de rol van opa’s en oma’s. Zij spelen in rondom een scheiding en in periode daarna ook een bijzondere (oppas/opvang-)rol in het leven van kinderen. Laten zij zich negatief uit over de ex-partner? En hoe is dit voor de kinderen?

⭐⭐⭐⭐ (4/5)R.SchaapHet is heel erg toegankelijk.

⭐⭐⭐ (3/5)Maartje MathijssenMooie, indrukwekkende video. Duidelijk verhaal. Misschien nog goed om erbij te vermelden dat de gevoelens die in de video worden benoemd, vaak voorkomen.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)M. MeskenOok nu weer; zo mooi hoe de theorie aangevuld wordt met verhalen van kinderen!

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Jet van der StruijkOntwapenend

⭐⭐⭐⭐ (4/5)N. PoulisseBij de opdracht met de brief die je aan jezelf schrijft, wordt voorgesteld dat je die na een lange tijd pas openmaakt. Het is niet duidelijk of jullie dan denken aan jaren, of een paar maanden. Ik kan me ook voorstellen dat het goed zou zijn om die brief bijv. iedere drie maanden weer eens te lezen.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)Sandra PrengerIk moest even wennen aan het terug kijken ik ben bijna al 6 jaar geleden gescheiden. Ik vond het mooi om te kunnen zien dat we als ouders het best “goed” hebben gedaan in die tijd. De filmpjes met verhalen van de kinderen zelf zijn echt een aanvulling. In de scheidingstijd komt er als ouders/partner ook zoveel op je af dat je makkelijk hierin de gevoelens van de kinderen kunt verliezen. Als ik naar het eerste hoofdstuk kijk en dan naar de scheiding van mijn huidige partner, vraag ik me nog steeds wel af hoe je dit kunt toepassen als 1 van de ouders hierin niet mee wil werken, en heel erg in de slachtofferrol gaat zitten. En de kinderen hierin meetrekt. Dan kun je deze adviezen wel mee willen nemen maar hoe?

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)A. Mulder5 sterren verder laat ik het bezinken om er het beste uit te halen en me eigen te maken 😉

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Charlotte SchoemakersIn begrijpelijke taal en met positieve insteek. Heel respectvol geschreven, niet verwijtend. Mooie opdrachten ter zelfreflectie. Is er ook een versie voor anderstaligen? Misschien nog toevoegen wat ouders moeten doen als zij er achter komen dat zij professionele hulp nodig hebben voor hun emoties of in de communicatie. Wat is dan een eerste stap?

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Caroline SleurinkMooie interviews met de kinderen.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)Elies BoitenDuidelijke adviezen vanuit de kinderen!!!!

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)RaoulIk vind dat wat de kinderen zeggen heel goed binnenkomt, en zou graag met mijn ex goed met mijn kind omgaan en positief communiceren,

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Celina BuijsWat mooi om van kinderen terug te horen wat zij vinden en welke tips zij ouders geven

⭐⭐⭐⭐ (4/5)Leinde KruyfIk vond de filmpjes erg fijn, dit komt gewoon veel beter binnen dan tekst. De opdrachten zijn ook best wel interessant ( de allergie en dat in het goede vakje zetten en er bewust over nadenken hoe je er op reageert). Van mij had het nog wel wat actiever gemogen. Nu is het voor mij meer alleen een bewustwording (wat ook heel goed is) maar ik had eerlijk gezegd meer een training verwacht. Verder vind ik dit een positieve ontwikkeling. 8 jaar geleden toen we gingen scheiden heb ik ernstig gezocht naar informatie hierover. Het is natuurlijk niet positief (scheiding) maar wel nodig en hopelijk kan het veel ouders (voordat de problemen te groot zijn) helpen.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Mirjam TijsenHerkenbaar

⭐⭐⭐⭐ (4/5)EmslifeDuidelijke informatie. Dank voor de mogelijkheid om deel te nemen. Als professional die dagelijks te maken heeft met kinderen en ouders in complexe scheidingen is alle informatie en iedere tip welkom.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)Karen WindSommige filmpjes zijn lang en bevatten veel herhaling. Mogelijk voor de ouders goed, maar voor de professional lang.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)MariekePrachtige cursus, ik had hem zelf niet beter kunnen verwoorden. Een leuke, goede cursus, voor mij geen nieuwe feiten aan het licht gekomen, maar dit neemt niet weg om de cursus niet af te nemen, je moet immers blijven investeren en het is altijd goed om alles even weer in kaart te zetten, ” waar sta ik nu?” Dus ook aan alle ouders waarbij het goed gaat, adviseer ik dit! Villa Pinedo is een heel erg mooi platform! ik hoop dat onze stiefdochter hier ook nog veel aan kan hebben! BEDANKT!

⭐⭐⭐⭐ (4/5)A. BosmanIk vind het fijn om die spiegel voorgehouden te krijgen. Opvallend dat ik zo veel moeite heb om positieve punten van mijn ex te benoemen. Makkelijk om de fouten bij de ander te leggen maar zelf zal ik ook moeten veranderen. Ook als de ander dat niet doet.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)E. van BaarleHet zou goed zijn, als professionals deze video’s zelf bezien en de cliënten deze opdrachten meegeven. Ik heb ze uitgedraaid en zal het eens aan cliënte meegeven om te doen. overzicht, respect en het elkaar horen, levert rust voor een kind op. Goed gedaan!

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Annemieke de MareInhoudelijk bekende informatie voor mij, de filmpjes zorgen voor verbreding in het me voorstellen hoe een kind iets kan beleven, heel sterk!

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)EllenIk vind dit hoofdstuk echt een eye-opener. Vooral door de filmpjes van de kinderen, die erbij zitten. Dat is echt een meerwaarde voor wat betreft de gehele cursus als ik dat zo mag inschatten.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Joost van de WeteringFantastisch dit. Niet te rooskleurig maar ook niet te negatief. Het sluit exact aan op de praktijk. Ik hoop dat iedere gescheiden ouder deze cursus volgt. Groeten Joost

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)ArvaHeel waardevol met tips en ervaringen van kinderen. Je leert je openstellen en je leert jezelf een stapje naar achter te verplaatsen, want het gaat niet alleen maar om jou en je gekwetste gevoelens als ex-partner; het gaat vooral ook om de kinderen die erbij betrokken zijn en die niet weten wat ze overkomt. Het is heel belangrijk om de scheiding van ouderrol en ex-partner te kunnen zien: daar staat of valt alles mee. Het werkt heel goed om de filmpjes te zien waar de kinderen van verschillende leeftijden hun ervaringen en tips delen, want zo kun je vanuit de leeftijd van je eigen kind meedenken en meevoelen. Het jongste meisje geeft bijvoorbeeld voorbeelden vanuit haar eigen leefwereld: een koekje delen, scheel kijken om boze ouders te laten lachen..heel aandoenlijk. Aan de houding en manier van spreken van de kinderen probeerde ik af te leiden hoe goed of slecht de scheiding was verlopen en vaak klopte het. De oudere jongen die heel zelfverzekerd overkwam had ook een ‘fijne’ scheiding meegemaakt en zelfs dan nog speelden de emoties hem parten. Dit geeft aan HOE VEEL invloed een scheiding heeft op een kind, zelfs na jaren. Dit zou verplichte kost moeten worden voor scheidende ouders zodat ze de focus van zichzelf kunnen verplaatsen naar hun kind! Een eye opener voor wie zich open wil stellen❤️

⭐⭐⭐ (3/5)Juffrouw TaartIk zou heel graag een filmpje willen zien over kwaad spreken van een ouder, dat dit echt niet kan, en dat een kind niet hoeft te kiezen

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Tessa TaminiauHet zou fijn zijn als je van te voren een soort inschatting krijgt over hoe lang een hoofdstuk ongeveer duurt? En doe je elke dag 1 hoofdstuk of 1 per week? Misschien staat dit wel ergens vermeld en is mij dit ontgaan..?

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Jaap NeijmanIk besef me nu,dat ik al dingen fout heb gedaan bij het vertellen over onze scheiding. Maar besef me nu ook dat het nog niet te laat is om erop terug te komen en mijn kinderen om hun mening te vragen.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)M. JansenOntzettend helpend de video’s en knap verwoord door alle jongeren hoe ze de situatie beleefd hebben en wat belangrijk is en wat je vooral niet moet doen als ouders. Dit helpt mij als hulpverlener ook weer enorm bij het helpen van kinderen/jongeren en hun ouders/families/netwerk in dit soort situaties. – Leuke afwisseling van tekst, video’s en opdrachten Feedback: Ik merk dat ik een aantal dingen dubbel heb gelezen in de verschillende onderwerpen. Dit komt misschien omdat in het eerste onderwerp gevraagd wordt om hoofdstuk 1 te lezen. Hierin staat al heel veel informatie die daarna volgens mij ook weer terug komen bij de andere onderwerpen van het hoofdstuk.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)JillZelf als kind van gescheiden ouders weet ik hoe belangrijk Het Gesprek is. Nu ik zelf gescheiden ben in geheel andere omstandigheden als mijn ouders toen is het heel goed om dit zo te lezen en horen, en besef ik dat ik en mijn ex het gesprek nog niet goed hebben gevoerd. Dat moeten we zeker gaan doen!

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)IrmaErg belangrijk voor ouders en kinderen Het gesprek. Mooi dat er verhalen zijn wat goed ging en minder goed. En vooral ook de tips!

⭐⭐ (2/5)MoonDuidelijk vooral door de verhalen van de kinderen zelf natuurlijk. Ervaar het wel als beknopt, had meer achtergronden, theoretische kennis willen opdoen. Prijs/ inhoud klopt voor mijn gevoel niet.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Tim HaitsmaTja, zet je goed aan het denken. Dank je wel

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)IsabelleZeer waardevol!!! Iedere ouder moet dit gewoon zien!

⭐⭐⭐⭐ (4/5)N. FazilBij alle filmpjes (prachtig gefilmd, mooie beelden) erger ik me aan de zenuwmuziek op de achtergrond. wat mij betreft voegt dat niets toe, beelden en woorden spreken voor zich

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)AadConfronterend, emotioneel

⭐⭐⭐⭐ (4/5)I. BolssensIk mis eigenlijk nog een beetje diepgang / inhoud op mogelijk negatief gedrag van jezelf ten aanzien van de ex-partner: de menselijkheid daarvan naast het feit dat het ondermijnend / destructief is voor de kinderen. Een soort van bewustwording dat je als scheidende ouder (ook al ligt het initiatief bij de ander) verantwoordelijkheid moet/kunt nemen voor hoe je met dit verdriet / deze situatie omgaat.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)D. TigchelaarNuttige informatie

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)C. HobertBijzonder een aangrijpend hoe de jongeren vertellen over hun ervaringen. Het ontroerde me vaak en heeft me aan het denken gezet.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)M. Van WelijHet is heel prettig om te horen hoe het voor de kinderen is. Zelf zit je zo ontzettend in de overlevingsmodus. Je doet je best maar het is lastig om je in te leven in het kind. Wat ik wel mis is meer praktisch of feedback wanneer er kleine kinderen in het spel zijn. En hoe ga je er mee om als je kinderen vragen gaan stellen. Mijn zoon was 1 toen wij uit elkaar gingen. Hij begint nu (3,5 jaar inmiddels) vragen te stellen zoals: Gaat mama mee naar papa & Cindy (vriendin papa). ik probeer dan in kindertaal het uit te leggen maar waar moet je rekening mee houden als het kind nog zo jong is?

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Paula BakkerDie Juul, wat een sterke dame is dat (geworden) hoe zij 2 soorten scheidingen kan beschrijven en hoe zij daar op terug kijkt. Mooie fragmenten. Wat een mooi respectvol gebaar, mogen getuigen voor je (stief)vader bij zijn huwelijk!

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Paula BakkerIk herken e.e.a. uit de webenair destijds gegeven. Duidelijk en helder

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)Bakx AdviesComplimenten voor jullie wijze van aanpak om ouders bewust te maken hoe kinderen een scheiding beleven. Ook de regels zoals ouders met elkaar verder als echte ouders spreekt mij heel erg aan.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)ManonCommunicatie, is gewoon heel belangrijk, ik denk dat iedereen daar weleens moeite mee heeft. Ik heb met veel plezier en uiteraard emotie deze cursus doorlopen. Het lastige vind ik zelf, dat als, jezelf wel graag wil communiceren maar de andere ouder nagenoeg niet, het moeilijk blijft om het toch duidelijk te maken hoe belangrijk het in gesprek blijven is. En het ook lastig is als je met dingen aan kom zoals het boek ” Aan alle gescheiden ouders” of zoals deze trainings, de andere ouder er niet voor open staat, dat blijft dat communiceren erg lastig. Maar ik neem vele punten mee uit deze training. Met vriendelijke groet Manon B.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)RaoulIk heb geleerd dat je altijd alles eerlijk en op tijd aan je kinderen moet vertellen en niks moet verzwijgen

⭐⭐⭐⭐ (4/5)Dani IJzermansSoms is de communicatie kort na de scheiding goed te noemen, maar stagneert deze na jaren als er een nieuwe partner in het spel komt. Deze online training benadrukt weer even dat het belangrijk is dat je als ouders met elkaar op een respectvolle manier blijft communiceren.

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)W. BijwaardDank je wel! Het was leerzaam en verhelderend. Hoewel wij het als ouders volgens mij goed doen, zet het me wel aan het denken. We moeten blijven werken aan de communicatie, steeds bedacht zijn. En ons aanpassen aan de situatie en aan de fase waarin de kinderen zich bevinden.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)Liesbeth BrugemannHeel waardevol. Ikzou nog een belangrijke aanvulling vinden, nog explicieter benoemen dat de kinderen 1 leven hebben en dat ze dus niet het gevoel moeten hebben een deel verborgen te moeten houden voor de andere ouder (hetzij om een ouder niet te kwetsen, hetzij uit angst dat de ouder over wie je vertelt boos wordt), Marsha noemde wel het uithoren en de angst dat de informatie wordt gebruikt tegen de andere ouder.

⭐⭐⭐⭐ (4/5)Elies BoitenIk vind dat pieter heel mooi duidelijk maakt hoe moeilijk het is voor een kind om open te zijn over hoe hij zich voelt over bijvoorbeeld een nieuwe partner. En hoe lang het kan duren voor een kind die dingen wel durft uit te spreken. Dat benadrukt hoe belangrijk het is als ouder om uitnodigend te zijn naar alles wat t kind evt zou willen uitspreken.

Scroll To Top