Het verhaal van Marsha

Ik heb 10 jaar lang gewerkt als kindertherapeut, waar ik zowel ouders als kinderen begeleidde. Als een soortgelijke training toentertijd had bestaan, had ik de filmpjes zeker ingezet tijdens de gesprekken met ouders. Kinderen aan het woord laten (via film in dit geval), hen laten vertellen hoe ze het gevoel hebben te moeten kiezen tussen ouders als er spanning tussen ouders blijft bestaan, is veel effectiever dan wanneer je dit vanuit een theoretisch kader verteld.

Ouders moeten eerst hun eigen emoties uiten, voordat ze überhaupt oog hebben voor hun kinderen.

Ouders leggen tijdens het horen van ervaringen van kinderen, in een heel korte tijd de weg af van hun hoofd naar hun hart. Hierdoor kunnen ze weer even contact maken met hun emoties. Het is voor kinderen heel belangrijk, dat ouders hun eigen emoties omtrent de scheiding verwerken. Wanneer ze zelf in hun emoties blijven hangen, is het bijna onmogelijk voor ze om hun kinderen met hun emoties te helpen.

Wanneer je vader boos is op de moeder, voel je je als kind ook afgewezen. Je bent immers 50% van iedere ouder.

Door ouders video’s te laten zien hoe kinderen het hebben ervaren, kunnen zij dingen verwerken, waardoor een kind niet belast wordt. Het is namelijk voor kinderen ontzettend zwaar om deze last te dragen.  Omdat de kinderen in de filmpjes niet hun eigen kinderen zijn, komt het niet te dichtbij, maar dichtbij genoeg om ze in hun harten te raken. Hierdoor kunnen ze handelen vanuit hun hart, in plaats van het in hun hoofd te redeneren. Wanneer je in je hart wordt geraakt, dan kunnen emoties weer zachter worden en doordat zij met zichzelf aan de slag gaan, kan het kind weer kind zijn.

Wij geloven erin, dat deze training een waardevolle aanvulling is voor professionals, omdat zij ouders nóg beter kunnen laten zien wat er in het hoofd en hart van kinderen omgaat.

Niet vanuit de theorie, maar direct vanuit het hart van kinderen. Het materiaal uit de online training is prettig om tijdens gesprekken aan ouders te laten zien. Wanneer het bijvoorbeeld gaat over loyaliteit naar de ouders toe, kun je filmpjes laten zien van jongeren die dit hebben ervaren. Je wilt als professional eigenlijk continu dat de ouder uit de strijd blijft en steeds herinnerd wordt om aan de gevoelens van zijn kinderen te denken. En dat kan eigenlijk alleen maar door, door de ogen van de kinderen te kijken. Door de video’s van kinderen te laten zien, gebeurt dit.

U kunt in uw consults delen van de training laten zien.

“Wij vinden dat professionals ons dit moeten aanraden, zij zijn namelijk de experts”, was een opmerking van ouders.

Deze training zorgt er onder andere voor dat kinderen niet met onbeantwoorde vragen blijven zitten, kinderen zich onbezorgd ontwikkelen, ze niet de boodschapper tussen ouders hoeven te zijn, ze niet de zware druk voelen dat ze verantwoordelijk zijn voor het geluk van hun ouders en  ze niet tussen hun ouders in komen te staan.

3 reacties

 1. laurent op 27 november 2018 om 18:20

  First off I woᥙld like to say superb blog! I had
  a quick question іn which I’d like tⲟ ask if you do not mind.
  I was interested tо кnow hⲟw you cеnteг
  yourself and cⅼeɑr your thoughts before writing.
  I һave had a tough time clearing my thoughts in getting my iԁeɑs out thеre.

  I do take pleasᥙre in writing but it just
  seems liҝe the first 10 to 15 minutes are generally lost jᥙst tryіng
  to figure out how to begin. Any suggestions or hints?
  Aρpreciatе it!

 2. dat khu trung son op 21 december 2018 om 09:50

  I do agree with all the concepts you have introduced to your post.
  They’re very convincing and can certainly work.
  Still, the posts are too brief for beginners.
  Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the
  post.

 3. xhamster op 26 maart 2020 om 17:50

  Yeѕ! Finally something about youjizz.

Laat een reactie achter